Plan Duivendaal in Wageningen goedgekeurd

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Plan Duivendaal in Wageningen goedgekeurd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-02-2024

De Wageningse gemeenteraad heeft ingestemd met het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Duivendaal. Het stedenbouwkundig plan is een integraal ontwerp van LEVS architecten en veenenbos en bosch landschapsarchitecten, en zet in op een groen, autoluw en klimaatadaptief woongebied voor 253 woningen dat aansluit op het naastliggende park.

De locatie werd in 1878 aangekocht door het Rijk en was jaren de thuisbasis van de Rijkslandbouwschool, de hedendaagse WUR. Een zevental gebouwen uit die tijd heeft een monumentale status gekregen. De gebouwen worden ingepast in de nieuwe stedenbouwkundige visie. Park Duivendaal B.V. (Provascon Investments en Van der Leij Vastgoed Groep) gaf opdracht voor een nieuw stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan.

Plan

Het gekozen plan Duivendaal onderscheidt twee zones: een extensieve zone met de monumentale gebouwen en kleinschalige nieuwbouw en een intensieve zone met robuuste bebouwing. Het plangebied biedt met appartementen, zorgeenheden, studentenhuisvesting en een horecapaviljoen ruimte voor een gemengd programma.

Richting het bestaande park wordt ruimte gegeven aan variatie, verfijning en expressiviteit. Langs de singel komen we krachtige gebouwen. Het zijn ruimer opgezette blokken met accenten tot zeven lagen, geclusterd en verspreid over de westflank. Zowel binnen als tussen de clusters ontstaat subtiele variatie in kleur en materialisatie.

Vergroenen door verdichten

Verder staat ‘vergroening’ hoog op de agenda. Door parkeerplaatsen ondergronds te realiseren, ontstaat er boven ruimte voor nieuwe begroeiing en bomen. Bestaande bomen worden in het park opgenomen waarmee een autoluw en parkachtig woongebied met het ‘zorgplein’ en het ‘cultuurplein’ met horecapaviljoen ontstaat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.