Plan Lumière zorgt voor extra woningen

Nieuws

Plan Lumière zorgt voor extra woningen

Door: Petra Starink | 16-12-2020

Op de hoek van de Kruiskade en de Lijnbaan in Rotterdam waar vroeger bioscoop Lumière stond komt een nieuw complex met circa 400 huurappartementen, retail en horeca. Ontwikkelaars Manhave en VORM pakken samen met de gemeente Rotterdam en KAAN Architecten de herontwikkeling van het Lijnbaankwartier aan en presenteren het plan ‘Lumière’.

Sfeerimpressie / volumestudie van het project Lumière ( KAAN Architecten)

PLan Lumière

In het complex van de voormalige bioscoop, in het bezit van Manhave Vastgoed, zijn nu nog winkels, horeca en een sportschool gevestigd. De herontwikkeling omvat de bouw van een toren van circa 200 meter hoog aan de Lijnbaanzijde en een afwisseling van bebouwing, hofjes en een route door het Lijnbaanhof. Het plan combineert wonen, ondernemen en recreatie. Er wordt gekeken naar meer groen en naar meer verblijfsruimte buiten.

De bestaande horeca in de omgeving blijft bestaan. Er worden geluidsonderzoeken gedaan die als basis dienen voor geluidswerende maatregelen. Gemeente Rotterdam komt volgend jaar met een nieuw besluit om wonen en horeca in het stadscentrum goed naast elkaar te laten functioneren.

Aansluiting met rijksmonument Lijnbaan

Het nieuwe complex Lumière sluit aan op het Rijksmonument Lijnbaanensemble, maar maakt er formeel geen deel van uit. Het Lijnbaanensemble bestaat uit de winkelstraat Lijnbaan, de eerste autovrije winkelstraat in Nederland, en acht Lijnbaanflats die samen een stedenbouwkundig geheel vormen. In het ontwerp van Lumière wordt onder meer rekening gehouden met het voetgangersgebied en City House, een nabijgelegen flat op de Kruiskade die hoort tot het Lijnbaanenemble.

Hogere bebouwing

Plan Lumière maakt deel uit van de hogere bebouwing rondom Weena, Hofplein en in het Rotterdam Central District (RCD). Verder moet het plan de verbinding tussen de verschillende gebieden in de binnenstad verbeteren, onder andere met een looproute door het binnengebied.

KAAN Architecten

KAAN Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. De initiatiefnemers voegen het vastgoed toe aan hun eigen portfolio en bewaken daarmee de exploitatie en de kwaliteit op langere termijn.

Op 15 december 2020 heeft het college de Nota van Uitgangspunten vastgesteld. Het projectbestemmingsplan is naar verwachting eind 2021 klaar om ter inzage te leggen. Ook de omwonenden worden uitgebreid meegenomen in de vorming van de plannen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.