Plan Marokkaanse woonwijk voor Rotterdam

Plan Marokkaanse woonwijk voor Rotterdam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-12-2008

Na de oplevering van Le Medi, het wijkje van 98 woningen in mediterrane stijl (zie foto) in Delfshaven, kan Rotterdam over enkele jaren ook kennismaken met wonen op z’n Marokkaans.

De initiatiefnemers van Le Medi, de Marokkaanse Rotterdammers Abderrahman Hassani Idrissi en Abdel Salhi van Ex-Ante Avies lanceren nu het Le Riad, een woonproject in typisch Marokkaans-moorse stijl van het wonen rond binnenhoven/patio’s met zuilen en arcades en op het dak, tuinen en terrassen.

Verschillende woonstijlen
Gisteren presenteerden de initiatiefnemers hun idee aan vertegenwoordigers van Com.Wonen, Woonbron-Maasoevers en ERA Bouw. De architect wordt bureau van Geurst en Schulze, dat ook tekende voor Le Medi.

Verder wordt samenwerking gezocht met Humanitas. Deze instelling is zelf bezig met een groot project voor rond de 600 woningen wat misschien gecombineerd zou kunnen worden met Le Riad.

“Le Riad is het vervolg op Le Medi, woningen in bijzondere architectuur,” zegt een enthousiaste Hassani. “Wat ons bindt is de ambitie van Rotterdam een prachtstad te maken. Een stad met verschillende woonstijlen van waaruit iedereen met een andere achtergrond kan zeggen: dit is mijn stad.”

Binnenhoven
De initiatiefnemers willen in het woonwijkje ook een Marokkaans Huis van Culturen ‘waar mooie dingen kunnen gebeuren’, zoals Hassani dat uitlegt. Volgens Hassani is de Marokkaanse overheid in principe bereid om hierin te investeren.

Architect Jeroen Geurst was in Marokko op studiereis en toonde gisteravond tijdens de presentatie foto’s van Marokkaanse huizen met binnenhoven: “Van buiten ogen die woningen gereserveerd en introvert maar van binnen zijn ze heel open. Je woont rond een hof met zuilen en arcades.” Volgens de initiatiefnemers is deze vorm van wonen voor allerlei groepen geschikt, zowel grote families als ouderen.

Abdel Salhi hoopt met Le Riad zo’n tweehonderd woningen te kunnen realiseren. Dat zou kunnen met zowel grotere, luxere als kleinere, meer eenvoudige hofwoningen.

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.