Vorige week hebben vertegenwoordigers van de actiegroep ReddeKuip aan de stadiondirectie van Feyenoord de plannen overhandigd voor de redding van het stadion, o.a. door toevoeging van een derde tribunering met overkapping. Eerdere voorstellen van ReddeKuip werden door de directie van de Kuip van tafel geveegd.
ReddeKuip wil het monumentale stadion behouden. Ontworpen door architecten Brinkman en Van der Vlugt en geopend in 1937, is het stadion voor vele Rotterdammers een icoon voor de stad en voor Feyenoord. Architect Joris Molenaar heeft een plan gemaakt voor uitbreiding van het stadion met een derde ring op de bestaande constructie, inclusief een uitschuifbaar dak boven parterretribune W, X, Y en Z.
De stadiondirectie heeft een voorkeur voor nieuwbouw en onderzoekt nu de mogelijkheden voor een nieuw stadioncomplex realiseren op de Varkenoord in Rotterdam, met een schuifdak en plaats voor 63.000 bezoekers. Daaraan hangt een prijskaartje van 300 miljoen euro. Het renovatieplan van ReddeKuip kost volgens de initiatiefnemers 117 miljoen euro.
Volgens directeur Jan van Merwijk van stadion Feijenoord is het renovatieplan ‘complex maar nu wel bouwkundig uitvoerbaar’. Dat renovatie en uitbreiding nu wel technisch mogelijk wordt geacht, betekent nog helemaal niet dat die er ook werkelijk komt. “We kijken we of zo’n stadion ook te exploiteren valt, en of er een financiering mogelijk is. Er moet een goede balans komen tussen de kosten, en wat het stadion uiteindelijk oplevert”.
Initiatiefnemer Erwin Eekelaar van de ReddeKuip blikte tevreden terug op de ontmoeting met Van Merwijk. “We hebben ons hele verhaal kunnen vertellen,” is zijn toelichting. Eekelaar onderstreept dat het plan haalbaar is. “Twee bouwers hebben interesse. Met ruim 100.000 m2 vloeroppervlakte komen we in de buurt van de nieuwbouwplannen.” Ook architectuurpublicist en Feyenoordkenner Paul Groenendijk, die o.a. schrijft voor ArchitectuurNL, zet zich in voor het behoud van het stadion: “Stadion Feijenoord is al 75 jaar het mooiste stadion van Nederland. De Kuip, zoals het stadion in de volksmond heet, is net zo onverbrekelijk aan Rotterdam verbonden als de Euromast, de Hef en de Erasmusbrug. Naast een voetbaltempel is het ook een belangrijk architectonisch monument van het Nieuwe Bouwen. De Kuip voldoet nog steeds uitstekend aan zijn primaire functie: het bezoeken en intens ondergaan van een voetbalwedstrijd. Architectonisch, technisch en constructief is het gebouw nog steeds uitstekend. Faciliteiten voor bezoekers en gebruikers zijn misschien verouderd maar kunnen gemakkelijk aangepast worden aan hedendaagse eisen.”
De initiatiefgroep reddekuip.nl bestaat naast Erwin Eekelaar en Paul Groenendijk uit Joris Molenaar, Adriaan Geuze, Arie Krijgsman, Mick Eekhout, Michiel Holthinrichs, Daan Verhoeven en Robin van Holst.
Bron: reddekuip.nl, RTV Rijnmond en archined
Filmpjes
Interview n.a.v. gesprek vorige week
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.