Plannen stadhuis Leiden tentoongesteld

Nieuws

Plannen stadhuis Leiden tentoongesteld

Door: Petra Starink | 25-04-2017

Drie architectenbureaus presenteren de komende twee weken hun plannen voor de herinrichting van het stadhuis in Leiden. Tot en met vrijdag 12 mei 2017 worden de plannen van BiermanHenket architecten, CEPEZED en Office Winhov i.s.m. Studio Linse tentoongesteld in het stadhuis. Iedereen wordt uitgenodigd om de plannen te bekijken en er op te reageren.

Uitwerking herinrichting stadhuis

In januari zijn deze drie architectenbureaus geselecteerd om een voorstel uit te werken voor de herinrichting van het stadhuis. Het stadhuis wordt in de komende jaren deels verbouwd zodat het beter benut kan worden voor bestuurlijke en ambtelijke huisvesting en de samenwerking met de stad. Door de kantoorverdiepingen in het gebouw opnieuw in te richten kan er een groter aantal ambtenaren werken. Bovendien worden de publieksbalies verplaatst naar een andere locatie. Hierdoor komt de begane grond van het stadhuis vrij voor andere publieke functies.

Het stadhuis dateert uit het begin van de jaren ‘30. Vanwege de monumentale status van het gebouw en de bijzondere interieurs moeten aanpassingen aan het gebouw zorgvuldig en met respect voor de historische waarde worden ingepast.

Publieke functies

Eind vorig jaar werden de inwoners van Leiden en medewerkers van de gemeente Leiden uitgenodigd om mee te denken over mogelijke andere publieke functies op de begane grond van het stadhuis. De opbrengsten hiervan werden meegegeven bij de uitvraag aan de architecten. In een eerste ronde zijn – uit 41 inzendingen – drie architectenbureaus geselecteerd om hun idee nader uit te werken. De tentoonstelling is anoniem, dat wil zeggen dat de ideeën voor de herinrichting niet zijn te herleiden naar de inzenders. Dit is bewust gedaan om te focussen op het plan en niet op het bureau.

Planning

Belangstellenden kunnen hun mening over de plannen ter plekke kenbaar maken door het invullen van een vragenformulier. Naast de tentoonstelling in het stadhuis zijn de plannen, ook online te bekijken via www.leiden.nl/verbouwingstadhuis. De opmerkingen worden ter overweging meegegeven aan de beoordelingscommissie die het winnende voorstel zal selecteren.

De verwachting is dat in de eerste helft van juni het winnende voorstel bekend gemaakt wordt. Daarna start het daadwerkelijke ontwerpproces. De verbouwing is naar verwachting 2020 gereed.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.