Plannen voor Overstad Alkmaar

Plannen voor Overstad Alkmaar

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-02-2009

“Ik verwacht dat delen van Overstad straks doen denken aan de Amsterdamse Jordaan.” Een conclusie van Harry Platte van het consortium dat de aanbesteding van de herinrichting van Overstad in Alkmaar won.

Volker Wessels Vastgoed, Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, BNG Vastgoedontwikkeling, woningcorporatie Ymere en Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke Sector (OPP) vormen dat consortium, dat het voormalige industrieterrein in de Alkmaarse binnenstad gaat ontwikkelen.

Potentie van 600 miljoen euro
Alkmaar werkt al enkele jaren aan de integrale herontwikkeling van de wijk Overstad, circa 32 hectare groot. Het ontwikkelingspotentieel wordt geschat op circa 600 miljoen euro.

Het Masterplan van de gemeente voorziet in de transformatie van het huidige verouderde bedrijventerrein met winkelconcentraties naar een binnenstedelijk multifunctioneel onderdeel (winkelen / wonen / werken) van de binnenstad. Het gaat onder meer om de bouw van circa 2.000 woningen, circa 40.000 m2 commerciƫle functies, een integrale parkeeroplossing en enkele grote infrastructurele werken. De projectopzet is uiterst ambitieus.

Drie delen
Het Consortium deelt de nieuwe binnenstadswijk Overstad in in drie delen. Het eerste deel grenst aan het Noordhollands Kanaal waar ook het meest binnenstedelijk gevoel zal zijn. Hier komt een voetgangersgebied met een rijke mix van wonen, werken, winkelen en cultuur. In dit deel wordt gestimuleerd dat naast de vele grote woonwinkels kleine ambachtelijke bedrijfjes ontstaan. Bezoekers laten hier iets ontwerpen of hun meubels worden op maat gemaakt.

Verder krijgt dit gedeelte net als het centrum een keur aan verschillende activiteiten, waardoor het aansluit op de binnenstad. Hogeschool INHolland kan een plekje vinden op het voormalige Vegro-terrein.

Het tweede deel, iets noordelijker, wordt een mengeling van wonen en werken. Een goede plek voor statige woningen voor een notaris, een arts of een fysiotherapeut met een praktijk aan huis.

Het derde deel, het meest noordelijke gebied wordt afgescheiden van het drukke centrum door een mooie, brede gracht. Hierachter komen de meeste woningen langs smalle grachtjes.

Volgende etappes
De metamorfose van Overstad is eigenlijk al vijftien jaar bezig. Het voormalige industrieterrein ziet er al totaal anders uit dan twintig jaar geleden. De gemeenteraad geeft binnenkort waarschijnlijk groen licht voor de volgende etappes. Het Consortium richt daarna samen met de gemeente een grondexploitatiemaatschappij (“GEM”) op.

Alles ligt op schema als volgend jaar de eerste bouwactiviteiten starten die passen in de plannen van het Consortium.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.