Planontwikkeling voor Zorgcentrum Het Overbos

Planontwikkeling voor Zorgcentrum Het Overbos

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-07-2010

Sint Jacob, AM en Syntrus Achmea zijn al geruime tijd bezig met planontwikkeling voor Het Overbos. Stichting Sint Jacob en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM hebben op 6 juli jl. de ontwikkelings- en realisatieovereenkomst gesloten. Zorgcentrum Het Overbos in Heemstede zal geheel worden vernieuwd. Het Overbos is onderdeel van Stichting Sint Jacob en wordt vernieuwd volgens de visie van deze stichting op ouderenzorg. In dit plan worden wonen, zorg, service en sociale infrastructuur samengebracht.

Februari 2010 heeft het College van B&W van Heemstede ingestemd met de verdere uitwerking van het door Sint Jacob voorgestelde plan voor Het Overbos. Dit besluit is eerder ook aan de raadscommissie voorgelegd. Begin 2010 heeft Sint Jacob de plannen gepresenteerd aan bewoners en omwonenden van Het Overbos.

Bouwvergunning eerste fase
Het afgelopen half jaar is hard gewerkt om het ontwerp gereed te maken voor de aanvraag van een bouwvergunning eerste fase in juli 2010. Er is onder meer verder gekeken naar parkeerbehoefte, zonlichttoetreding en schaduw rondom het gebouw, waterberging, flora & fauna, bouwlogistiek, etc.. Start van de bouw wordt verwacht na de zomer van 2011.

Plaatsing en contouren
Sint Jacob is trots op het mooie en haalbare plan dat er nu ligt voor moderne zorg voor ouderen in het nieuwe Overbos en de wijk. De verwachting is dat de gemeenteraad na de zomer akkoord kan geven voor de eerste fase van de bouwvergunning. Dan worden de stukken door de gemeente ter inzage gelegd. De bouwaanvraag 1e fase gaat voornamelijk om de plaatsing en contouren van het gebouw.

In de tussentijd werkt Sint Jacob samen met haar partners AM en Syntrus Achmea verder aan de interne indeling van het gebouw, waarbij ook de toekomstige gebruikers worden betrokken.

Ontwikkelovereenkomst
Het huidige gebouw zal plaatsmaken voor een modern woon-zorgcomplex waar de regie van ouderen over het eigen leven centraal staat. In 2011 zal worden begonnen met de eerste werkzaamheden om eind 2013/begin 2014 het nieuwe complex op te leveren.

In het nieuwe, moderne woon-zorgcomplex komen verschillende woonvormen en voorzieningen zoals een wijkcentrum voor zorg, restaurant en een kinderdagverblijf. Het nieuwe complex staat – net als nu – op de fraaie locatie in ’t Sorghbosch. Het nieuwe Overbos bestaat uit 97 royale, zelfstandige woningen, groepswoningen met 42 plaatsen voor psychogeriatrische ouderen en de al genoemde wijkvoorzieningen.

Syntrus Achmea Vastgoed neemt de 77 appartementen en het wijkservicecentrum op in haar vastgoedportefeuille. De groepswoningen, 20 appartementen en het wijkzorgcentrum komen in beheer bij de Stichting Sint Jacob.

Veranderende zorgvraag
De reden voor de vernieuwing is de veranderende zorgvraag van senioren. Het huidige gebouw sluit niet goed aan bij de toekomstige wensen van bewoners. Daarom heeft de eigenaar, Stichting Sint Jacob, een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwikkelen van een modern zorgcomplex. Het nieuwe complex biedt bewoners onafhankelijkheid en comfort, met indien gewenst huishoudelijk hulp, lichte en zware zorg . De prijsvraag is gewonnen door de ontwikkelaar/belegger combinatie AM/Syntrus Achmea Vastgoed. Het ontwerp is van Drost en Van Veen Architecten en Vista Landscape and Urban Design.

Vernieuwend concept
Het gekozen ontwerp geeft het beste antwoord op de toekomstige woon- en zorgvraag van senioren in Heemstede en omgeving en biedt een oplossing voor het leveren van zowel lichte als zware zorg. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld echtparen met uiteenlopende zorgbehoeften makkelijker bij elkaar blijven wonen. De woningen zijn licht en modern en onderscheiden zich door het feit dat ze met kleine aanpassingen direct geschikt zijn om als zorgwoning te worden gebruikt. In deze woningen zal Stichting Sint Jacob zorg op maat leveren vanuit het wijkcentrum op de begane grond. Ook elders in de wijk blijft Stichting Sint Jacob zorg bij mensen thuis aanbieden. Daarnaast kunnen psychogeriatrische ouderen die niet langer voor zichzelf kunnen zorgen terecht in huiselijke groepswoningen.

Voortouw
Concepten als dit moderne woon-zorgcomplex vormen een nieuwe generatie klantgerichte oplossingen op het gebied van wonen en zorg. Deze oplossingen zijn hard nodig om de vergrijzende generatie op te kunnen vangen. Met dit vooruitstrevende project tonen Stichting Sint Jacob, AM en Syntrus Achmea Vastgoed aan dat ook marktpartijen initiatief nemen om de groeiende vraag naar wonen en zorg op te vangen.

Profiel Sint Jacob
In de visie van Sint Jacob staat de kwaliteit van leven centraal. Een zo goed mogelijk leven voor alle ouderen, ondanks eventuele beperkingen. Daarom biedt Sint Jacob verschillende woonvormen en veel verschillende diensten. Daaruit kunnen cliënten kiezen wat bij hen past. Ze kiezen alleen die zorg die ze nodig hebben en blijven zo lang mogelijk zelfstandig. Mocht dit niet meer mogelijk zijn, dan begeleidt en ondersteunt Sint Jacob de cliënten en hun familie in dit proces. Sint Jacob levert zorg en diensten in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal in en vanuit acht zorgcentra en verpleeghuizen.

Profiel AM
Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. Wij betrekken actief alle belangen en belanghebbenden in een open planproces om de soms verborgen kracht van locaties – zowel in de stedelijke omgeving als in het landelijk gebied – te benutten. Wij doen dit creatief, professioneel, eigenzinnig en vol bezieling. Duurzaamheid is daarbij een integraal onderdeel van onze projecten. In samenwerking met overheden, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en consumenten ontstaan hierdoor bijzondere en kwaliteitsrijke gebieden om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. AM zorgt hiermee voor kwaliteit van ruimte én kwaliteit van leven.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.