OBJECT Designbeurs in februari 2024

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

OBJECT Designbeurs in februari 2024

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-11-2023

Het monumentale HAKA-gebouw in Rotterdam vormt in het eerste weekend van februari het toneel voor designbeurs OBJECT. Een logische plek aangezien het pand de poort vormt tot het bruisende Vierhavensgebied waar tientallen designers zijn gevestigd. Er zijn talloze creatieve initiatieven om de hoek gevestigd en bezoekers van de beurs zijn welkom in verschillende ontwerpstudio’s.

De beurs toont een fijnzinnige selectie van design in al haar verschijningsvormen en neemt binnen de ontwerpwereld al jaren een unieke positie in. Van meubels, producten en industriële vormgeving tot textiele installaties, sieraden, mode ontwerp en sculpturale objecten die tegen kunst aan schuren, of andersom. De Kabra collectie pronkobjecten van kunstenaar Boris van Berkum bijvoorbeeld of de lichtgevende kabouters van Bram Ellens. Directeur en samensteller Anne van der Zwaag: ‘de beurs staat bol van kruisbestuiving en juist dat maakt het aanbod helemaal van nu. Creatieven denken niet in kaders.’

Contact maken

Het contact met de makers staat op OBJECT voorop, alle ontwerpers en kunstenaars zijn zelf aanwezig om hun proces of product toe te lichten. Bijvoorbeeld Floris Hovers en FEST tonen op OBJECT hun nieuwste collecties en aanstormende designers zoals Hyuna Park, Willem Zwiers en Emilie Palle Holm presenteren zich voor het eerst in Rotterdam. Voor verzamelaars zijn er kostbare en unieke stukken maar voor minder dan honderd euro neemt je ook al iets moois mee naar huis.

Ambacht vs technologie

Terwijl nieuwe technologie design in haar greep heeft, omarmen veel jonge ontwerpers nog steeds het ambacht. Zo is textiel aan een stevige opmars bezig, wat zich vertaalt in vakkundig geweven kleden maar ook in alledaagse producten met een bijzonder jasje. De mogelijkheden van keramiek worden op allerlei manieren onderzocht en opgerekt en dat zie je terug in enorme objecten van aardewerk. Hoewel duurzaamheid onder designers inmiddels een vanzelfsprekendheid is geworden, vormt de natuur nog steeds een grote inspiratiebron. Hout wordt veelvuldig toegepast, in puntgave meubels maar ook aandoenlijke robots en eigentijdse wandelstokken.

Praktisch

Evenement: OBJECT Rotterdam 2024
Locatie: HAKA-gebouw: Vierhavensstraat 38-42 | Rotterdam
Datum en tijd: Vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari 2024 | 11.00-18.00 uur
Tickets: online en aan de deur verkrijgbaar en kosten € 17,50, kinderen onder 16 jaar gratis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.