Plastisch getal toegepast bij ontwerp woonwijk Augustus

Actualiteiten, Nieuws

Plastisch getal toegepast bij ontwerp woonwijk Augustus

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-07-2022

In opdracht van Hurks Ontwikkeling, ontwierp hp architecten een complete woonwijk op de locatie van de voormalige middelbare school Augustinianum. Ook hier is gebruik gemaakt van de maattheorie van Dom Hans van der Laan. Dit leidde tot een ingetogen spel van op de theorie gebaseerde woningen, ingebed in een groene oase.

De opdracht van Hurks om 65 woningen te ontwerpen startte met een samenwerking met landschapsarchitect Bert Huls. Het vertrekpunt voor het ontwerp was het bestaande landschap, waarin de architect zo veel mogelijk bomen lieten staan, waterpartijen toevoegde en aansloot op het aan de overzijde gelegen monumentale Glorieuxpark.

Plastische getal

Tegen deze groene achtergrond zijn de woningen ontworpen die zich kenmerken door een spel van kloeke bouwblokken. Voor zowel de vrijstaande woningen, tweekappers en rijwoningen is het zogenaamde ‘plastische getal’ gebruikt om de gebouwen mooie verhoudingen te geven. Liggende, zittende en staande gebouwen zijn herkenbaar in het plan.

De schets uit de ontwerpfase toont hoe de karakteristieke kopgevels ‘in de maat’ zijn gezet. De diepte van de kopgevel is verdeeld in zeven delen, waarbij de knip in de gevel is geplaatst op de grondverhouding uit de matenreeks. Soms kwamen de dingen ook wonderbaarlijk bij elkaar. Zo heeft de minder steile kap de ideale schuinte voor de geplaatste zonnepanelen.

Materialen

De materialen en het kleurenpallet zijn ingetogen: een levendige gesmoorde grijze baksteen, aangevuld met twee warme grijze keimkleuren. De woningen zullen de komende jaren steeds beter tot hun recht komen tegen de groeiende groene achtergrond van de bomen en heggen.

Morphoteek

Om de maattheorie inzichtelijk te maken bedacht Dom Hans van der Laan een hulpmiddel: de zogenaamde morphotheek. De deurgreep van de woningen bestaat uit vier bij elkaar geplaatste vormen uit deze morphotheek en is in massief staal ambachtelijk uitgesneden en gelast.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.