Pleidooi voor twee fondsen stedelijke vernieuwing

Pleidooi voor twee fondsen stedelijke vernieuwing

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-06-2008

Er moet onderscheid komen tussen geld voor ‘sterke steden’ en ‘prachtwijken’. Dat is de conclusie van het rondetafelgeprek over de toekomst van het ISV van het Kenniscentrum stedelijke vernieuwing (KEI).

Stedelijke ontwikkeling zoals bedoeld in het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) en de ontwikkeling van maatschappelijke achterstandswijken zouden de twee polen van het stedelijk beleid moeten zijn, met elk een eigen selectiemethodiek en eigen fonds.

Verschuiving
Er is een verschuiving in de aandacht vanuit het Rijk waarneembaar van de fysieke stedelijke vernieuwing (met bijbehorend ISV) naar een meer sociale, integrale wijkaanpak. De deelnemers zijn zich bewust van de noodzaak om de maatschappelijke problematiek aan te pakken, maar waarschuwen voor het te veel mengen van de discussie. Ze zien veel voordelen in de wijze waarop het ISV is ingericht, door zijn eenduidigheid en de stedelijke focus.

Bij de sociale problematiek verloopt veel geld via andere kanalen. Die stromen bij elkaar voegen is ingewikkeld. Vandaar het pleidooi om te sturen op kansen met een fonds voor sterke steden, oftewel het huidige ISV, en maatschappelijke problematiek het hoofd bieden met een fonds voor zwakke wijken.

Inhoud en kwaliteit
In het gesprek kwam duidelijk naar voren dat het ISV nog steeds een essentieel instrument is om private partijen te verleiden (trigger money) en om zowel op inhoud als op kwaliteit te sturen. “Volgens mij heeft dit geld veel mogelijk gemaakt. Als je kijkt naar de toekomst zie je dat veel plannen in binnenstedelijk gebied duurder zijn dan bouwen in de groene wei”, aldus Sander van Bodegraven, wethouder in Arnhem.

Verder werd geopperd om de verdeling van middelen meer te koppelen aan de specifieke opgaven van bepaalde steden dan aan de bevolkingsomvang. Tevens werd gesproken over het mogelijk inzetten van het gemeentefonds, de financiering van sociale projecten en de ontkokering op nationaal niveau.

Bezuiningingen
Het rondetafelgesprek werd georganiseerd naar aanleiding van de bezorgdheid die de gemeenten begin april uitten over een mogelijke halvering van de ISV-budgetten na 2009. De G4, G27 en VNG stellen dat bezuinigingen vanuit het Rijk op deze budgetten slecht uitpakken voor de vele ontwikkelingen in grote steden. Het verslag van het rondetafelgesprek en meer reacties op deze mogelijke beleidswisseling vindt u op de site van KEI.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.