Plein en theater wint Schreudersstudieprijs

Plein en theater wint Schreudersstudieprijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-02-2009

Het project ‘Stationsplein en ondergronds theater Haarlem’ van Jeroen Derksen en David Windt van de TU Delft, Bouwkunde heeft de Schreudersstudieprijs 2008 gewonnen in de categorie ‘Conceptuele ontwerpen’ . ‘Diepgaand uitgewerkt en zeer inspirerend voor ondergronds bouwen,’ aldus de jury.

Afstudeerproject ‘Parkeergarage Tropicana’ heeft in de categorie ‘Techniek’ gewonnen. De jury prijst de integratie van verschillende disciplines en de frisse blik van dit project van Jaap Peters, Rob Vinks en Don Zandbergen van de Hogeschool Rotterdam. De prijzen zijn op 29 januari uitgereikt tijdens de Dag van het Ondergronds Bouwen.

Zeven nominaties
De jury moest een keuze maken uit zeven nominaties in de categorieën ‘Techniek’ en ‘Conceptuele ontwerpen’. Nadat Prof. Frits van Tol, voorzitter van de jury van de Schreuderstudie prijs, de zeven genomineerde projecten kort had toegelicht maakte Jan de Jong, voorzitter COB en directeur Van Hattum & Blankevoort de winnaars van de Schreudersstudieprijs 2008 bekend.

De jury deelde verder twee eervolle vermeldingen uit aan het project ‘Boren van double-O-tube tunnels’ van Erik Alink, TU Delft, Civiele Techniek, in de categorie ‘Techniek’. ‘Zeer bruikbaar’ is het jury-oordeel over zijn onderzoek naar de innovatieve manier van tunnelboren.

De andere eervolle vermelding ging naar ‘Zand erover’ van Saartje van der Made, TU Delft, Bouwkunde: ‘een zeer goed, origineel en mooi weergegeven plan dat past in het gedachtengoed van behoud van cultureel en industrieel erfgoed door ontwikkeling’.

Verdiept denken
Het doel van de Schreuderprijs, die bestaat sinds 1999, is het stimuleren van bijzondere prestaties op het gebied van ondergronds bouwen. De prijs heet naar initiatiefnemer A. M. Schreuders. Om specifiek studenten te stimuleren om ‘verdiept’ te denken en met slimme ondergrondse oplossingen te komen, bestaat er sinds 2002 ook een Schreudersstudieprijs.

Deze prijs kent twee winnaars, van het beste afstudeerproject op het gebied van ‘Techniek’ en van ‘Conceptuele ontwerpen’. De winnaars ontvangen een oorkonde en € 2.500. De jury kan daarnaast ook projecten belonen met een eervolle vermelding, die bestaat uit een oorkonde en € 500.

Alle studenten die met succes een afstudeerproject op het gebied van ondergronds bouwen hebben afgerond aan een Nederlandse HBO-instelling of universiteit kunnen zich inschrijven voor de prijs.

Foto: Lieke Fortuin     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.