Podium voor Brussel in Citroëngarage

Exposities, Nieuws

Podium voor Brussel in Citroëngarage

Door: Jacqueline Knudsen | 16-04-2018

Alvast een kijkje nemen in de iconische Citroëngarage in Brussel, die verbouwd gaat worden tot cultuurtempel? Op 5 mei opent KANAL – Centre Pompidou de deuren van deze culturele stad in wording, waarin o.a. een architectuurcentrum en het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst komt. 13 maanden lang kan het publiek het mythische gebouw ontdekken aan de hand van kunst- en architectuurtentoonstellingen. Het voorproefjaar duurt tot juni 2019. Najaar 2019 starten de bouwwerkzaamheden naar ontwerp van de architectenbureaus noAarchitecten, EM2N en Sergison Bates architects. De opening wordt verwacht eind 2022

Een podium voor Brussel

In maart is het ontwerp ‘Een podium voor Brussel’ van architectenbureaus noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates architects (Londen) unaniem gekozen voor de verbouwing van de voormalige Citroëngarage IJzer tot een nieuwe cultuurpool, die onder de naam KANAL – Centre Pompidou een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurcentrum (CIVA) en openbare ruimte voor cultuur, onderwijs en recreatie zal huisvesten. Volgens de jury van de internationale architectuurwedstrijd is het project ‘uitzonderlijk goed geïntegreerd in zijn omgeving.’

Herstructurering Citroën showroom

Het winnende project behoudt alle iconische elementen van de bestaande architectuur. De opengewerkte en geherstructureerde showroom wordt het visitekaartje van KANAL – Centre Pompidou: beneden is er ruimte voor installaties, performances en concerten, op de bovenverdieping komt een restaurant. Het kenmerkende witte fries bovenin de gevel wordt rondom het hele gebouw verlengd in de vorm van een lichtkrant, die informatie kan verspreiden of onderdeel kan zijn van een kunstproject.

Drie dozen aan een binnenstraat

Binnenin geeft een ‘straat’ dwars door het gebouw van 35.000 m2 o.a. toegang tot drie grote ‘dozen in een doos’. Die nieuwe volumes worden in de voormalige werkplaatsen opgetrokken en zullen plaats bieden aan het museum voor moderne en hedendaagse kunst, het CIVA en een auditorium met 400 zitplaatsen. Niet alleen lost het internationale architectenteam zo de klimaatbeheersing in de verschillende ruimtes op. Met deze indeling geven de architecten ook aan alle gevels van het gebouw een functie. De tentoonstellingsruimtes van het museum zijn verspreid over vier niveaus van verschillende hoogte, zodat veel verschillende configuraties mogelijk zijn.

 

Totale oppervlakte: 39.100 m² (+ 2.500 m² parkeergelegenheid)
Openbare binnenruimte: 12.500 m²
Museum voor moderne en hedendaagse kunst: 12.200 m² aan tentoonstellingsruimte
Architectuurcentrum CIVA: 7.000 m² (waarvan 1.800 m² aan tentoonstellingsruimte)
Gedeelde ruimte: 7.400 m²
Begroting verbouwingswerken: €125 miljoen ex btw
Geplande bouwperiode: najaar 2019- eind 2022

 

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.