Politieacademie wint architectuurprijs

Politieacademie wint architectuurprijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-12-2010

De Politieacademie in Apeldoorn van Aterlier Pro en Studio Leon Thier.is bekroond met de Architectuurprijs Apeldoorn. Het project viel bij de jury in de smaak door de keuze voor ingewikkelde renovatie en uitbreiding van dit oude gebouw, in plaats van nieuwbouw.

Het gebouw, al sinds 1973 opleidingsinstituut voor de politie, bleek zich goed te lenen voor renovatie en nieuwbouw.

Bovendien bleek dit de goedkoopte oplossing te zijn. Bij het vernieuwde gebouw staan ‘samen werken en leren’ centraal. De grootste ingreep – de glazen overkapping van het voormalige binnenhof- is daarvan het sprekendste voorbeeld. Nadat je de nieuwe entree binnengekomen bent, stap je vrijwel meteen het imposante atrium binnen. Van hieruit is het hele complex bereikbaar. De keus voor de ingewikkelde renovatie en uitbereiding van dit oude gebouw zorgde voor veel bewondering van de jury.

Isolatiemaatregelen
Comfort en energieverbruik speelden bij de renovatie een belangrijke rol. Isolatiemaatregelen mochten het aanzien van het pand natuurlijk niet veranderen. Daarom is ervoor gekozen gebruik te maken van aardwarmte en –koelte. Daarnaast is een overdruksysteem geïnstalleerd in combinatie met geïsoleerde borstweringen. Om het aanzicht te behouden zijn overal in het gebouw voorzetramen en achterzetramen geplaatst. Op deze manier zijn het gewenste comfort en de energiezuinigheid gerealiseerd en zijn de bestaande monumentale vensters en uitstraling van het gebouw behouden.

Architectuurprijs Apeldoorn
De Architectuurprijs Apeldoorn is een jaarlijkse prijs voor architectonische en stedebouwkundige projecten, kunstwerken en inrichting van de openbare ruimte. Dit jaar stond de rol van de opdrachtgever, in relatie met zijn architectuur centraal.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.