Poort naar Nationaal Park ‘Hollandse Duinen’

Actualiteiten, Nieuws

Poort naar Nationaal Park ‘Hollandse Duinen’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-07-2022

Het Amsterdamse DELVA en het Rotterdamse Powerhouse Company combineren natuur en architectuur in een ontwerp voor de nieuwe toegangspoort van het Nationaal Park ‘Hollandse Duinen’. De toegangspoort met park en nieuw bezoekerscentrum bevinden zich in de Koekamp (Den Haag) en zijn ontworpen in opdracht van Staatsbosbeheer. Oplevering is naar verwachting in 2024.

Het nieuwe nationale park ‘de Hollandse Duinen’ is een samenvoeging van Koekamp, het Malieveld, het Haagse bos en de vele kilometers duinen langs de Haagse Kust. Het nieuwe bezoekerscentrum wordt de toegangspoort van het park en nodigt uit om de Koekamp te verkennen.

Natuurlijke hoogten

Oprichter van Delva Steven Delva: “We wilden een entree creëren die niet alleen een gebouw is, maar een landschap. De balans tussen architectuur, programma en de vormgeving van het park is hierbij essentieel. Onze inspiratie was het verleden maar in plaats van de geschiedenis te herhalen, passen we het liefdevol aan en leggen we het met respect voor natuur en binnen de ontwerpgeest van landschapsarchitect Zocher, terug neer.”

Koekamp is een van de vier groene gebieden van de Groene Entree en wordt begrensd door het nieuwe Koninklijke Stadspark. Het gebied krijgt een sterkere verbinding met de stad en de groene landschappen eromheen. Naast de bestaande entree aan de oostzijde van het terrein komt er aan de noordzijde een entree in de vorm van een voetgangersbrug vanaf het Malieveld. De nieuwe toegangspoort sluit naadloos aan op het omliggende stadspark.

Ontwerp voor bomen

De monumentale bomen van Koekamp zijn leidend in het ontwerp en blijven allemaal behouden. Zij bepaalden de locatie en grootte van het nieuwe bezoekerscentrum. Om te voorkomen dat bomen worden gekapt, nestelt de architectuur zich ertussen.

Zo zijn de drie huizen zorgvuldig tussen de boomstammen gepositioneerd, onder een gezamenlijk dak met drie vleugels die samenkomen rond een cirkelvormige binnenplaats. Deze zal plaats bieden aan een prachtige nieuwe eik. Het resultaat is een ontwerp dat perfect in de natuur is geïntegreerd en er deels door wordt verhuld.

De twee openbare vleugels herbergen een informatiecentrum aan de zuidkant, waar bezoekers kunnen ontdekken, en een restaurant aan de noordzijde. Het centrale cirkelvormige hof vormt een informele openlucht vergaderruimte, met plek voor activiteiten zoals een speelruimte. De derde vleugel herbergt de kantoren van Staatsbosbeheer, die ook werkplaatsruimte biedt in een oud koetshuis vlakbij. Hiermee kunnen bezoekers deels het werk van de boswachters waarnemen en begrijpen.

Hout en glas

De gebouwen zijn volledig opgetrokken in hout en glas. De kopgevels zijn hiermee geheel transparanten bieden uitzicht tot de bomen aan de andere kant, met zijwanden van hout en gegroefde detaillering. Deze combinatie van gevelmaterialen – 50% hout, 50% glas – biedt de grootste energie-efficiëntie.

Het drietal structuren rust op een drijvend houten platform, omgeven door een lus-patroon van paden die de organische bewegingen oproepen die kenmerkend zijn voor het werk van Zocher. “Het gebouw is een gast in het landschap, deels verscholen tussen bomen. Met zijn menselijke maat en rustieke stijl staat het in schril contrast met de stedelijke architectuur van Den Haag buiten de Koekamp” aldus Projectarchitect bij Powerhouse Company Emma Scholten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.