Powerhouse Company realiseert gezond kantoorgebouw Danone

Nieuws

Powerhouse Company realiseert gezond kantoorgebouw Danone

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-07-2019

In Hoofddorp is het nieuwe hoofdkantoor van Danone geopend. In 2017 won Powerhouse Company de competitie voor het ontwerp in samenwerking  met ontwikkelaar RED Company. De visie van Danone, ‘One Planet. One Health’ is zorgvuldig verweven in het ontwerp.

Grote ronde glazen elementen

Het hoofdkantoor ligt aan de Taurusavenue dicht bij de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam. Het gebouw sluit met het uitgebalanceerde en transparante karakter nauw aan op deze bijzondere omgeving. Een geometrisch grid van licht gekleurde Terrazzo gevelbanden omlijst de grote gevelopeningen. De overgang van het gebouw naar de natuurlijke omgeving wordt begeleid door de afgeronde hoeken die het geometrische grid van de gevel verzachten. Om deze ronding in de gevel te realiseren, heeft Powerhouse Company in samenwerking met Saint Gobain indrukwekkend grote ronde glazen elementen ontwikkeld die bijdragen aan het unieke karakter van dit project.

Atrium

Het gebouw is gevormd rondom een royaal atrium grenzend aan de tuinzijde. Door de transparante gevel en het glazen dak in het atrium treedt het daglicht tot diep in het gebouw binnen. De ‘groene long’, een spectaculaire 20 meter hoge wand begroeid met planten, markeert het atrium dat wordt omarmd door de balkons van de vier 1600 m2 tellende verdiepingen waar de kantoorvloeren zich bevinden. Bezoekers worden vanuit het atrium naar de eerste verdieping geleid door een prominente tribunetrap die het begin vormt van de looproute door het gebouw. De tribunetrap vormt de centrale ontmoetingsplek.

Glazen gevels

Rondom het atrium bevinden zich op de begane grond de openbare en publieke functies zoals de receptie en het restaurant. De kolomvrije kantoorvloeren, die direct aan het atrium grenzen, zijn met een overspanning van circa 16 meter flexibel van opzet en ruimschoots voorzien van daglicht. De glazen gevels bieden een spectaculair uitzicht op Schiphol, de tuin en het omliggende polderlandschap. Verspreid door het gehele gebouw zijn werkplekken gecreëerd om verschillende manieren van (samen)werken te stimuleren. Met een verscheidenheid aan ruimtes voor kleine en grote groepen op de eerste verdieping kan het hoofdkantoor ook ingezet worden als vergadercentrum.

Atrium als groene long

Het atrium speelt een centrale rol in het creëren van een gezonde werkomgeving. De prominente positionering van de trappen stimuleert medewerkers om actief gebruik te maken van de trappen in plaats van de liften, die aan het oog onttrokken zijn. Het atrium werkt als de groene long van het gebouw dankzij de indrukwekkende verticale tuin waar luchtzuiverende planten groeien.

Gezond leefklimaat

Specifiek ontworpen om de visie van Danone ‘One Planet. One Health’ te ondersteunen, behaalde het gebouw de hoogste ambities op het gebied van duurzaamheid en gezondheid zoals blijkt uit de LEED Gold en WELL Gold certificering. Duurzaamheidsmaatregelen, zoals de toepassing van hergebruikt staal en hergebruikt beton, worden gecombineerd met slimme strategieën die essentieel zijn voor het fysieke en mentale welzijn van de werknemers. Materialen zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van strikte gezondheidscriteria, sportfaciliteiten en groene buitenruimtes stimuleren medewerkers om te bewegen,  de kantine serveert uitsluitend gezonde voeding.  Vanuit een technologisch oogpunt is het kantoorgebouw van Danone uitgerust met een smart grid (bGrid) dat onder andere temperatuur, CO2 niveaus en licht regelt.

Tuin en royaal gazon

Het Danone hoofdkantoor vormt samen met het nieuwe hoofdkantoor van ASICS, ook ontworpen door Powerhouse Company, een duurzame en gezonde campus met gedeelde faciliteiten. Gelegen boven een half verdiepte parkeergarage, is de campus voorzien van een weelderige tuin. De tuin met wandelpaden en een royaal gazon is ontworpen door landschapsarchitect LAP Landscape and Urban Design.

Projectgegevens

Project: Hoofdkantoor Danone
Locatie: Beukenhorst Zuid,Hoofddorp
Architect: Powerhouse Company
Project architect: Dirk jan Schaap
Projectteam: Paul Sanders, Koen van den Dungen, Sandra Pyłczewska, Mitchel Veloo, Michiel Bosch, Viktor Kekesi, Erwin van Strien, Gert Ververs, Maarten Diederix, Bjørn Andreassen
Ontwikkelaar: RED Company
Landschapsarchitect: LAP Landscape & Urban Design
Interieurontwerp: DZAP
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Hoofdaannemer: Pleijsier Bouw
Project management: DVP
Bouwkostenadvies: DVP
Installatie adviseur: Deerns
Bouwfysica: DGMR
Juridisch adviseur RED Company:  DLA PiperLoyens & Loeff
Adviseur RED Company: CBRE
Adviseurs 90 North: Van Gool ElburgAC NiellsenSimmons & Simmons
Adviseur Danone: Cushman & Wakefield
Project Management Danone: DZAP
Partners in charge: Nanne de Ru en Paul Stavert 
Periode: 2017-2019
Status: Gerealiseerd
Fotografie: Powerhouse Company, Sebastiaan van Damme, Maurice Heesen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.