Powerhouse Company toont lichtinstallatie Night Merckt

Nieuws

Powerhouse Company toont lichtinstallatie Night Merckt

Door: Petra Starink | 07-03-2018

In het Tschumipaviljoen op de Grote Markt in Groningen is vanaf 9 maart de lichtinstallatie Night Merckt te zien, hiermee geeft Powerhouse Company een ‘poëtische vooruitblik’ op het bouwproject Merckt, het nieuwbouwproject dat op de hoek van de Poelestraat en de Grote Markt zal verrijzen.

Project Merckt

In 2016 won Powerhouse Company de ontwerpwedstrijd voor het hoekpand aan de Oostwand van de Grote Markt in Groningen met het project Merckt. Onderdeel van het ontwerp is een publiek toegankelijke plint met een foodcourt, de Food Merckt, waar wordt gegeten, gedronken, en ook bier gebrouwen. Het middendeel van het gebouw bestaat uit appartementen met een openbaar dakterras met zicht op de Grote Markt.

Architectuur verwijst naar Martinitoren

Het voorstel van Powerhouse Company werd geselecteerd vanwege de rijkheid en detaillering van het gebouw. De publieke plint met de foodcourt opent zich naar de stad door rijen opvallende en ranke bogen, die subtiel verwijzen naar de architectuur van de Martinitoren en het stadhuis. Het zijn deze kenmerkende bogen die in licht zijn gevangen in het Tschumipaviljoen, in een speelse verwijzing naar de vormgeving van het nieuwe gebouw, maar ook naar nightmarkets en foodcourts.

Elegant gebouw

Merckt moet volgens de initiatiefnemers een elegant gebouw worden met een vernieuwend publiek programma, een gebouw dat Groningen een nieuwe impuls geeft en als verbindend element fungeert tussen Grote Markt, Nieuwe Markt, Poelestraat en Oosterstraat.

Onthulling lichtinstallatie Powerhouse Company

Met Night Merckt wil Powerhouse Company een poëtische vooruitblik bieden op dit nieuwe en beeldbepalende stuk stad. De onthulling is vrijdag 9 maart om 17.30. de installatie is te zien van 10 maart tot en met 6 mei 2018.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Stichting Tschumipaviljoen
Locatie: Groningen, Nederland
Architect: Powerhouse Company
Partner: Stefan Prins
Team: Nanne de Ru, Stefan Prins, Sandra Pyłczewska, Rookje Meijerink, Bjørn Andreassen, Ryanne Janssen, Peter Lee
Met dank aan: Mensenborgh projecten, Patrick Beijk/Mr. Mofongo
Beeld: Colordot,Powerhouse Company, Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.