Powerhouse Company wint ontwerpwedstrijd Hoekpand Oostwand

Powerhouse Company wint ontwerpwedstrijd Hoekpand Oostwand

Nieuws
Door: Petra Starink | 24-11-2016

Powerhouse Company heeft het winnende plan voor het hoekpand aan de Grote Markt in Groningen ontworpen. De jury als het publiek verkoos het ontwerp Merckt als winnaar voor deze prijsvraag. In de zomer van 2017 wordt gestart met de bouw.

Merckt wordt een elegant gebouw met een uitdagend en vernieuwend programmatisch aanbod. Een gebouw dat Groningen een nieuwe impuls geeft en als verbindend element fungeert tussen Grote Markt, Nieuwe Markt, Poelestraat en Oosterstraat.

Plint toegankelijk voor publiek

Het gebouw is opgedeeld in drie delen; de plint, het middendeel en de kroon. De plint is publiek toegankelijk. In deze Food Merckt wordt naast gegeten en gedronken, ook bier gebrouwen. Het middendeel van het gebouw bestaat uit appartementen en is daarmee privé. De 25 appartementen met afmetingen tussen de 60 m2 – 150 m2 bieden unieke uitzichten over de stad, zowel vanuit de leefruimtes als de balkons. In de kroon van het gebouw wordt een verbinding gelegd met de begane grond door middel van een rooftop bar. Het dakterras brengt een bijzondere plek, met zicht op de Grote Markt,  terug in de stad.

Historische binnenstad

In haar verschijningsvorm zoekt het ontwerp aansluiting bij de Groningse esthetiek van de historische binnenstad. Met haar heldere verticale ritmiek, waarbij de verschillende gevels duidelijk zijn af te lezen, sluit het gebouw aan op de kleinere schaal van gebouwen in de Poelestraat en Oosterstraat.

Lichte baksteen

De kenmerkende gele straatsteen van de Groningse binnenstad wordt letterlijk doorgetrokken tot in het gebouw. De lichte baksteen van het middendeel voegt zich in het pallet van de kleuren aan de Grote Markt en is een ware afsluiting van de Oostwand. De ranke bogen van Merckt verwijzen subtiel naar de welbekende bogen van de Martinitoren en het stadhuis. De materialisatie van de plint bestaat uit een elegante combinatie van gepolijst beton met natuursteentoeslag en elementen met messing details.

Projectgegevens

Team: Frank Loer, Maarten Diederix, Joppe Kusters, Andreea Nae, Wiktor Kudzin, Maruli Heijman, Gert Ververs, Max Nossin, Erwin van Strien
Ontwikkelaar: Mensenborgh projecten
Partners in charge: Nanne de Ru, Stefan Prins
Locatie: Groningen
Oppervlakte: 5.100m2
Beeld: Powerhouse Company, MIR

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.