Powerhouse ontwerpt drijvend houten kantoor

Nieuws

Powerhouse ontwerpt drijvend houten kantoor

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-01-2020

Het nieuwe houten drijvende kantoor Floating Office Rotterdam (FOR) voor de Global Center on Adaptation opent dit najaar en is ontworpen door Powerhouse Company. Het drijvende kantoor komt voor een periode van 5 tot 10 jaar te liggen in de Rijnhaven. Het ontwerp beschikt over een breed scala aan state-off-the-art duurzaamheidsmaatregelen.

Zelfvoorzienend en energieneutraal

Het kantoor is zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Zo vervult het kantoor met een oppervlak van 3.000m2 een voorbeeldfunctie. Het gebouw presenteert de wereldwijde missie op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit.

Houten kantoor

Floating Office Rotterdam wordt voor het grootste deel van hout gebouwd en kan gedemonteerd en hergebruikt worden. Het gebruik van hout als materiaal voor de hoofdconstructie vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De drijvende bakken waarop het houten kantoor wordt gebouwd, fungeren als een grote warmtewisselaar en verzorgen op deze manier de koeling van het gebouw met het water van de Rijnhaven.

Energie opgewekt

Met behulp van zonnepanelen op het licht schuine dak wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn. De uitkragende vloeren van het gebouw zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen straalt er tegelijk veel daglicht het kantoor binnen. Op de begane grond komt een restaurant met een groot buitenterras met een speciale toevoeging van een zwembad in de Maas.

Ontwerp Powerhouse Company

Powerhouse Company verzorgt het project van schetsontwerp tot constructie en maakt naast het ontwerp ook alle technische bouwkundig tekeningen van het project. DVP is betrokken als projectmanager van RED Company. De constructie is ontworpen door Bartels & Vedder in combinatie met Solid Timber. DWA is de adviseur voor installaties, brandveiligheid en bouwfysica. Aanneemcombinatie FOR Building gaat tekenen voor de bouw, een combinatie van Bouwbedrijf Valleibouw en Bouwbedrijf Osnabrugge.

Opening oktober 2020

De bouw van het kantoor op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven begint april 2020. Daarna wordt het versleept naar de Rijnhaven. De opening van het kantoor wordt verwacht tijdens de internationale Summit on Climate Adaptation die vanaf 22 oktober 2020 in Nederland wordt gehouden.

Beeld: Atchain, Plomp, Powerhouse

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.