PPS Kromhout Kazerne genomineerd voor PPF Award 2010

PPS Kromhout Kazerne genomineerd voor PPF Award 2010

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-05-2010

Het PPS-project Kromhout Kazerne Utrecht is genomineerd voor een Public Private Finance Award 2010 in de categorie ‘Best International Project’. Het project wordt in opdracht van het ministerie van Defensie uitgevoerd door Komfort (Ballast Nedam, Strukton en John Laing). De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een Award Gala op 13 mei a.s. in Londen.

De PPF Award is een jaarlijkse internationale prijs met als doel best practices op het gebied van Publiek-Private Samenwerking (PPS) te promoten en kwaliteit en innovatieve toepassingen te belonen. In de categorie ‘Best International Project’ komen PPS-projecten in aanmerking die tussen januari 2008 en december 2009 zijn getekend.

Pilotproject Defensie
De Kromhout Kazerne is het eerste project van het ministerie van Defensie dat door middel van PPS is aanbesteed. Komfort heeft alle schakels van ontwerp, bouw, financiering, facilitaire diensten, onderhoud en beheer aangeboden in een geïntegreerd DBFMO-contract (Design, Build, Finance, Maintain, Operate) met een looptijd van 25 jaar. Het totale contract vertegenwoordigt een waarde van circa € 450 miljoen. Komfort realiseert circa 3.000 werkplekken voor defensiemedewerkers. Op het kazerneterrein wordt het Hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht gevestigd, evenals onderdelen van het Commando DienstenCentra en de Defensie Materieel Organisatie. Binnen Komfort werken Ballast Nedam, Strukton en John Laing samen met onder andere Meyer en Van Schooten Architecten, Karres en Brands landschapsarchitecten en ISS Facility Services.

Nominatie Kromhout
Vijf redenen waarom het project PPS Kromhout Kazerne kans maakt op deze prijs:

1. Grootste pps-huisvestingsproject
Kromhout Kazerne is het grootste PPS-huisvestingsproject in Nederland, mogelijk zelfs in West- Europa. Het betreft ongeveer 80.000 m2 aan kantoren en andere gebouwen en de restauratie van drie rijksmonumenten. Naast kantoren worden er ook sportfaciliteiten, een gezondheidscentrum, parkeergarage, vergadercentrum en legering voor 150 medewerkers gerealiseerd.

2. Lagere levensduurkosten
De levensduurkosten van de nieuwe voorziening zijn lager doordat Komfort alle diensten in één geïntegreerd contract heeft aangeboden, voor een periode van 25 jaar. Deze wijze van aanbesteden levert voor Defensie een besparing op van circa 15% ten opzichte van een traditionele aanbesteding.

3. Zeer korte bouwperiode
De zeer korte bouwperiode (18 maanden) wordt mogelijk gemaakt door een innovatief architectonisch ontwerp, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van grote prefab-elementen én een uitstekende onderlinge samenwerking tussen alle betrokken partijen.

4. Financieringsovereenkomsten in zeer kort tijdsbestek gerealiseerd
Komfort heeft in een korte en efficiënt ingevulde tijdsperiode de financieringsovereenkomsten voor dit project afgesloten. Slechts zes weken na ondertekening van het DBFMO-contract was alles financieel geregeld. Daarnaast is nog tijdens de opstart een aanvullende overeenkomst getekend voor de uitbreiding van het contract met 1.000 werkplekken.

5. Flexibel, transparant en duurzaam ontwerp
Dat het ontwerp van Kromhout Kazerne flexibel, transparant en duurzaam is, komt onder andere tot uiting in een maximaal hergebruik van materialen, optimale gebruiksflexibiliteit van de gebouwen en een integratie van landschap en architectuur. De vele tuinen tussen en in de kantoorgebouwen versterken het groene karakter en door het concentreren van functies op het gehele terrein is open ruimte als kwaliteit toegevoegd en kan groei worden gerealiseerd.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.