Prefab woningen voor duurzame woonwijk Rivierduinen Silvolde

Nieuws

Prefab woningen voor duurzame woonwijk Rivierduinen Silvolde

Door: Petra Starink | 27-09-2021

In Silvolde in de Achterhoek wordt de groene woonbuurt Rivierduinen gebouwd. Op de fabriekslocatie waar voorheen een buizenfabriek gevestigd was worden 59 woningen opgebouwd uit prefab modules. Het ontwerp van de woningen is van MIX architectuur.

In opdracht van Groenvast Arnhem en in samenwerking met tuin- en landschapsarchitect Studio Nico Wissing is het plan Rivierduinen ontstaan. Het plan dankt zijn naam aan de herintroductie van een deel van de oude rivierduin – kenmerkend voor de omgeving rond de Oude IJssel. In Rivierduinen komen 59 grotendeels houten woningen: 39 appartementen en 20 grondgebonden woningen. Hart van de buurt is de herstelde rivierduin, met de gemeenschappelijke ruimte Hal 11, de moestuin en plantenkas.

Wonen in de duinen

Bewoners van Rivierduinen wonen straks niet áán maar ín de duinen. Naast de collectieve tuin omvat het plan voor iedere woning een eigen, overdekte buitenkamer. De met hout omzoomde balkons en veranda’s bieden privacy en verbinden de woningen met het landschap. Grote vensters zorgen voor veel licht en onbelemmerd uitzicht.

Geprefabriceerde modules

De woningen worden opgebouwd uit geprefabriceerde modules. Elke woning bestaat uit twee modules die op verschillende manier gecombineerd worden. De appartementen krijgen twee modules naast elkaar en de grondgebonden woningen bestaan uit twee gestapelde volumes. Door de modules onderling te laten verspringen ontstaat ritme en plasticiteit in de gevel.

Door gebruik van prefab is de bouwtijd op locatie korter. Hergebruik van de modules of losse onderdelen ervan in de toekomst is mogelijk. De gevels zijn van thermisch behandeld, voorvergrijsd hout dat geen onderhoud nodig heeft. Doordat hout relatief licht van gewicht is, kan de fundering van hergebruikt beton van de oude fabriek minder zwaar worden uitgevoerd.

Klimaatadaptief

De herintroductie van de rivierduin verrijkt de (bio)diversiteit en geeft nuances in het landschap. Voor de inrichting van het nieuwe gebied worden plant- en boomsoorten toegepast die bij de rivierduin passen. De inheemse beplanting groeit goed op zandgrond en trekt insecten aan die aantrekkelijk zijn voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren.

Hemelwater bufferen en groendaken

In het landschap van de rivierduin is voldoende plek om hemelwater te bufferen en te laten infiltreren. Groendaken boven de terrassen houden water vast en zorgen voor verkoeling. Zoveel mogelijk bestaande bomen blijven gespaard. Extra bomen en beperking van de hoeveelheid verharding bieden schaduwrijke plekken en voorkomen hittestress. Rivierduinen heeft het NL Greenlabel A ontvangen.

De woningen zijn op dit moment in de verkoop. Voor het einde van het jaar start de fabricage van de prefab modules door Barli Bouwsystemen. Naar verwachting kunnen de woningen in het voorjaar van 2022 klaar zijn.

Fotografie: MIX Architectuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.