Premier reageert op bezwaren BNA

Premier reageert op bezwaren BNA

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-11-2008

De ARVODI 2008, de inkoopvoorwaarden van de Rijksoverheid, zijn niet de (meest) geschikte voorwaarden om op architectenovereenkomsten van toepassing te verklaren. Dat heeft premier Balkenende in reactie op bezwaren van de BNA en de ONRI op bepalingen in de de ARVODI 2008, erkend.

Mocht de ARVODI 2008 toch op een architectenovereenkomst van toepassing worden verklaard, dan wijst premier Balkenende erop dat ministeries de mogelijkheid hebben om af te wijken van de bepaling over de aansprakelijkheid.

De bezwaren van de BNA en ONRI richtten zich onder meer op de voorwaarden over de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer. De opdrachtnemer is nu namelijk onbeperkt aansprakelijk voor alle schade die de Rijksoverheid leidt door fouten van de opdrachtnemer.

Dit heeft tot grote gevolgen voor met name opdrachtnemers in de architecten- en ingenieursbranche. Een onbeperkte aansprakelijkheid staat immers niet in een redelijke verhouding tot de gemiddelde omvang van de opdracht aan deze adviseurs. Bovendien kunnen zij een dergelijke aansprakelijkheid niet of slechts tegen een zeer hoge premie verzekeren.

De BNA adviseert zijn leden dan ook dit mee te nemen bij contractonderhandelingen met de Rijksoverheid.

Bron: BNA nieuws

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.