Prestige Universiteit door Sanjay Puri Architects

Actualiteiten, Nieuws

Prestige Universiteit door Sanjay Puri Architects

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-12-2021

Kenmerkend voor de Prestige Universiteit (India) zijn de getrapte terrassen waar studenten kunnen verblijven. Het gebouw is gerealiseerd op de 32 hectare grote universiteitscampus ten noorden van Indore en omvat zowel lesruimtes en bibliotheek als een auditorium, administratiekantoren en een restaurant.

Architect Sanjay Puri Architects wisselde de verschillende functionele ruimtes binnen af met natuurlijk verlichte aangelegde binnenplaatsen. Hiermee kan indirect licht tot diep in het gebouw en op ieder niveau terecht komen.

Verder is er bij het ontwerp niet uitgegaan van een imposant gebouw. Er is daarentegen gewerkt met een geleidelijke opbouw tot een hoogte van 20 meter. Daarbij zijn op vier niveaus groene terrassen gerealiseerd waar studenten kunnen verblijven. Op deze manier heeft de architect tevens een natuurlijke overgang gecreëerd tussen de buiten- en binnen omgeving met hierin het open auditorium als centraal punt.

Natuurlijk duurzaam

Het noordelijke deel en de binnenplaatsen zijn geïnspireerd op de traditionele Indiase architectuur. Dit betekent dat het gebouw energiezuinig en duurzaam is met een minimale afhankelijkheid van kunstmatige verlichting en airconditioning. Zo draagt de doorlopende diagonale binnenstraat, naast de talrijke open hoven, bij aan natuurlijke ventilatie in de binnenruimten. Geen overbodige luxe gezien de temperaturen in deze stad over een periode van 8 maanden rond de 30 – 40 °C kan liggen.

Afbeeldingen: Sanjay Puri Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.