Prettig wachten op station Boxtel

Nieuws

Prettig wachten op station Boxtel

Door: Petra Starink | 16-07-2014

Onder de noemer ‘Prettig wachten’ heeft ProRail 10 miljoen euro uitgetrokken om 25 kleinere stations een facelift te geven. In navolging van de grote stations waar bekende architectenbureaus als UN Studio (Arnhem)  zijn gevraagd is ook bij ‘Prettig wachten’ gekozen voor architectonische kwaliteit. Architect Moriko Kira heeft de verblijfskwaliteit van station Boxtel verbeterd. Het station is inmiddels opgeleverd.

Meer ruimte voor monumentale trap

Station Boxtel is een knooppuntstation aan de lijnen Nijmegen-Tilburg en Eindhoven/Den Bosch-Weert en wordt per dag door circa 6000 reizigers gebruikt. Het station is in 2000 gebouwd. Architect Moriko Kira heeft de monumentale trap meer ruimte gegeven door de pui van de stationshal op te schuiven. Er ontstaat hierdoor een betere plek voor aankomst en vertrek. De stationshal wordt hierdoor beter betrokken bij het voorplein. Het plein is ingericht met zitperken.

Gekleurde glazen wanden

In de hal van het station zijn gekleurde  glazen wanden geplaatst. De wanden bestaan uit kleurenbanden van twee bruine grijskleuren als basis met accenten van groen en roze. Door de verplaatsing van de pui en de verbinding van de fietsenstalling is de hal nu een kruispunt geworden. De kiosk is hiermee beter toegankelijk en beter zichtbaar voor reizigers. De kleuren en de meubels voegen iets toe aan de verblijfskwaliteit op het station en de hal is door de metamorfose het nieuwe gezicht van het station geworden. De architectuur van het gebouw zorgt voor een aantrekkelijke sfeer voor de reizigers. Prettig wachten dus!

Projectgegevens:
Programma: Renovatie stationshal, stationsplein, perrons
Architect: Moriko Kira
Team: Projectarchitect: Jasper Grool
Locatie: Station Boxtel
Opdrachtgever: ProRail
Samenwerking: Parklaan landschapsarchitecten
BVO: 250 m2
Bouwkosten: 320.000 euro
Opgeleverd: 2014

In ArchitectuurNL nummer 4 van 2014 staat het artikel ‘Prettig wachten’  waarin kleine treinstations worden benoemd. Hierin wordt  ook het station Almelo besproken met het nieuwe interieur bedacht door Moriko Kira.

Beeld: Moriko Kira

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.