Prijs voor Noorderparkbad van Architekten Cie

Nieuws

Prijs voor Noorderparkbad van Architekten Cie

Door: Petra Starink | 22-11-2016

Het Noorderparkbad in Amsterdam is tijdens de Piscine Global beurs in Lyon uitgeroepen tot het mooiste zwembad van 2015-2016. Architect Branimir Medić van de Architekten Cie was tijdens de prijsuitreiking aanwezig. Na een nominatie voor het BNA gebouw van het jaar en de publieks- en vakjuryprijs Amsterdam Architektuur Prijs 2016. “De Gouden A.A.P.”te hebben gewonnen is dit de derde keer dat het Noorderparkbad in de prijzen valt.

Golvende regengordijn

Het Noorderparkbad is een alzijdig gebouw met een open uitstraling. Door in te zetten op het verzachten van de overgang tussen landschap en gebouw en het afbreken van de typerende schaal van een zwembadaccommodatie beoogt het Noorderparkbad een paviljoen in het park te zijn. Het afgeronde volume en het golvende regengordijn zijn de bemiddelaars tussen gebouw en park. Twee op elkaar gestapelde volumes bepalen de vorm van het gebouw. Door het bovenste volume naar achteren te plaatsen past het gebouw goed bij de schaal van de omgeving. Daarnaast zorgt de setback ervoor dat diep in het gebouw licht komt.  Het golvende regengordijn is het meest opvallende element aan het Noorderparkbad.

Op een regenachtige dag stroomt het water als een sijpelende waterval langs het gordijn naar beneden en laat de bezoeker zien hoe regenwater zwemwater wordt. Op zonnige dagen glinstert het gordijn als een gestolde waterval, terwijl op winterse dagen de ijskristallen het gebouw omtovert tot een ijspaleis. Daarnaast markeert het gordijn op theatrale wijze de entrees van het zwembad: het wordt omhoog getrokken en begeleidt de bezoeker het zwembad binnen.

Duurzaamheid

De duurzaamheidsambitie van het Noorderparkbad is zeer hoog. Vanaf de indeling van de plattegrond is hier al rekening mee gehouden. De zwemzalen met de hoge temperaturen zijn omhuld met de overige functies die als een warme deken fungeren. Enkel aan de zuidzijde hebben de zalen geen warmtebuffer: hier zorgt de zon voor opwarming van de ruimte en kunnen de bezoekers genieten van het fraaie uitzicht over het park.
Bouwjaar:2013-2014.

Fotografie: Marcel van der Burg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.