Prijsvraag biodiversiteit bebouwde omgeving versterken

Nieuws

Prijsvraag biodiversiteit bebouwde omgeving versterken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-03-2019

Met de prijsvraag de Groene Kroon is de provincie Utrecht op zoek naar initiatieven om de biodiversiteit in de bebouwde omgeving te verstevigen. Aanmelden kan tot 1 juni 2019.

Utrecht is een drukke provincie met een gevarieerd buitengebied, grote stedelijke gebieden en aantrekkelijke dorpen en is niet alleen onze woonomgeving, maar ook van planten en dieren. Steden en dorpen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Toepassingen als vogelvriendelijke tuinen, groen tussen tegels, groene daken, bloemstroken en (ingebouwde) nestkasten kunnen allemaal onderdeel zijn van woonwijken, bedrijventerreinen en individuele woningen. Hierdoor wordt er ruimte gemaakt voor planten en dieren, met speciale aandacht voor beschermde en bedreigde soorten. Een groene omgeving nodigt ook uit tot bewegen wat bijdraagt aan de gezondheid van de inwoners.

Prijsvraag de Groene Kroon

De Groene Kroon is de biodiversiteitsprijs van de provincie Utrecht en is in 2017 voor het eerst uitgereikt. Dit jaar bestaat de wedstrijd uit twee categorieën: kleine en grote initiatieven. Onder kleine initiatieven vallen particulieren, buurtinitiatieven, stichtingen, onderwijsinstellingen en kleinere bedrijven. Grote initiatieven zijn onder andere afkomstig van woningcorporaties, gemeenten en bouw- en aannemersbedrijven.

Vakjury

Een vakjury kiest in beide categorieën het beste nieuwe initiatief dat bijdraagt aan de biodiversiteit. De winnaars van beide categorieën ontvangen een prijs ter waarde van 6.000 euro en professionele ondersteuning van de provincie bij de verdere uitwerking van het initiatief. Bovendien biedt de provincie de winnaars een podium om meer bekendheid te geven aan de winnende initiatieven.

Versterken van biodiversiteit

Alle inzendingen worden beoordeeld op hun effect op het versterken van biodiversiteit in de provincie Utrecht. Ook de mate van innovatie, integraliteit (draagt het bij aan andere maatschappelijke doelen) en opschaalbaarheid (is het initiatief uitvoerbaar op andere locaties) wegen mee.

Aanmelden

Aanmelden kan via het online inschrijfformulier op www.provincie-utrecht.nl/groenekroon. Daar is ook meer informatie te vinden. De inschrijvingstermijn sluit op 1 juni 2019. De finale vindt plaats op 18 september 2019.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.