Na het laatste concert in Tivoli in mei 2014 zal de organisatie verhuizen naar het nieuwe Muziekgebouw aan het Vredenburg. Dit najaaraar vertrekt de gemeentelijk Dienst Erfgoed en Monumenten uit het erachter gelegen Pandhuis. Het eeuwenoude complex aan de Oudegracht 245 komt vrijwel geheel leeg te staan. Het gebouwencomplex tussen Springweg en Oudegracht is in de 13e eeuw ontstaan als klooster en is na 1580 omgevormd tot weeshuis en vervolgens tot verenigingsgebouw (NV-Huis, 1926). Nu huisvest het complex het poppodium Tivoli (sinds 1979) en culturele instellingen (tuinzijde).
Eigenaar van het complex Gemeente Utrecht heeft een sterke voorkeur voor verkoop. Historische Vereniging Oud-Utrecht acht het van groot belang dat het complex een nieuwe bestemming passend bij de grote historische waarde van het rijksmonument en dat de burgers van Utrecht nadrukkelijk de gelegenheid krijgen om mee te denken over de toekomst van Tivoli. De Vereniging heeft daartoe een ideeënprijsvraag georganiseerd. Hiermee wil de vereniging een brede maatschappelijke discussie initiëren over mogelijke nieuwe functies en stimuleren dat er financieel onderbouwde ontwerpen komen, die op breed worden gesteund door de Utrechtse samenleving en die aan de Gemeente worden aangeboden.
Prijsvraag in twee rondes
Zowel professionele ontwerpers als amateurs kunnen in de eerste ronde ideeën insturen. Alle inzendingen worden op de website van Oud-Utrecht gepubliceerd en kunnen zo bijdragen aan de maatschappelijke discussie over de herbestemming van het Tivoli-complex.
Uit deze inzendingen zal de jury enkele inzenders selecteren en uitnodigen om in de tweede ronde hun plannen verder uit te werken. De deelnemers aan de tweede ronde maken kans op een geldprijs en extra publiciteit. Het prijzengeld voor de tweede ronde bedraagt in totaal € 8.000. De Gemeente krijgt het winnende plan aangeboden.
Deelname
Deelnemers moeten zich uiterlijk op 16 maart 2014 aanmelden via het inschrijfformulier in het prijsvraagreglement. Inzendingen voor de eerste ronde moeten uiterlijk op 7 mei 2014 worden ingediend. De ideeën worden beoordeeld op de volgende criteria:
Geschiktheid van de voorgestelde functie(s) voor het complex, de meerwaarde voor de omgeving, de omgang met de monumentale waarden en de financiële haalbaarheid.
De jury bestaat uit prof.dr. Wim Denslagen (emeritus bijzonder hoogleraar Theorie en Geschiedenis van de Monumentenzorg, Universiteit Utrecht), Guus Verduijn (algemeen directeur Woonzorg Nederland) en Ronald Willemsen (directeur Asnova Architects).
Reglement (pdf)
Inschrijfformulier (Word)
[map]
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.