Prijsvraag voor nieuw faculteitsgebouw TU

Prijsvraag voor nieuw faculteitsgebouw TU

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-09-2008

De faculteit Bouwkunde van de TU Delft daagt studenten, architecten en stedenbouwers uit om tot ideeën voor het onderwijsgebouw van de toekomst en haar positie in het stedelijk netwerk te komen. Minister Plasterk van OCW lanceert de ideeënprijsvraag op zaterdag 13 september, op de Architectuur Biënnale van Venetië. In december kiest een internationale jury vervolgens de winnaars. De beste ideeën worden meegenomen bij het ontwerp van een nieuw faculteitsgebouw voor Bouwkunde, als vervanging voor het gebouw dat op 13 mei 2008 door brand volledig werd verwoest.

Onderwijsgebouw van de Toekomst
De ideeënprijsvraag stelt twee thema’s centraal, nieuwe concepten voor de faculteit Bouwkunde een nieuwe visie op de dynamiek van de stad en de campus. De opzet van een prijsvraag biedt de kans om ontwerpend onderzoek te stimuleren en om creativiteit te mobiliseren onder de waardevolle jongere generatie ontwerpers. Daarnaast heeft de ideeënprijsvraag ten doel de vakinhoudelijke ontwikkeling te bevorderen door middel van kritische reflectie en debat.

Jurering
In december 2008 worden de ideeën door een internationale vakjury beoordeeld. De winnende ontwerpen worden in januari 2009 getoond in het Nederlands Architectuur instituut, op de website buildingforbouwkunde.nl en in een publicatie.

Tijdelijke vestiging
Intussen is tijdens de vakantieperiode in Delft hard gewerkt aan de tijdelijke vestiging van de faculteit Bouwkunde in het voormalige hoofdgebouw van de TU. Honderden bouwvakkers voeren een razendsnel gemaakt ontwerp uit dat ruimte biedt aan de 3.000 studenten en de staf voor de komende vijf jaar.


De herinrichting staat onder leiding van een ontwerpgroep met architecten voor de verschillende specifieke onderdelen. Omdat het gebouw een beschermd monument is, is architectenbureau Braaksma Roos betrokken. Winy Maas van MVRDV ontwerpt samen met Mick Eekhout van Octatube de nieuwe glazen serres, Kossmann de Jong geeft de nieuwe ‘Straat van Bouwkunde’ vorm en Fokkema Architecten is verantwoordelijk voor de totaalopzet.

Deze week zullen de 500 nieuwe bachelorstudenten hun intrek nemen op de tweede etage, stapsgewijs in de loop van dit jaar gevolgd door de masterstudenten en de staf. Tot dan zullen de tenten van BK City aan de Berlageweg nog in gebruik blijven.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.