Prins Claus Prijs 2016 voor architect Vo Trong Nghia

Nieuws

Prins Claus Prijs 2016 voor architect Vo Trong Nghia

Door: Petra Starink | 14-12-2016

Op 15 december worden in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Prins Claus Prijzen 2016 uitgereikt. Een van de Prins Claus Laureaten is architect Vo Trong Nghia uit Vietnam.

Natuur en cultuur in evenwicht

Vo Trong Nghia (1976, Quáng Binh) is een architect die duurzame architectuur op de kaart zet door lokale materialen en traditionele ambachtelijkheid te combineren met 21e-eeuwse ontwerpen. Zijn ‘ groene programma’ richt zich niet alleen op grote stadsgebouwen, maar ook op duurzame maar goedkope woningen voor afgelegen dorpsgemeenschappen. Zijn benadering van de stedenbouw is bepalend voor de toekomst van de architectuur en het stedelijke landschap in Vietnam. Centraal in zijn werk staat de fysieke omgeving als middel om het contact te herstellen tussen mens en natuur.

Milieuvriendelijke architectuur

Vo Trong Nghia wordt geëerd voor zijn aantrekkelijke, milieuvriendelijke architectuur, die het stedelijke landschap in Vietnam nieuw leven inblaast; voor zijn baanbrekende, op Vietnam gerichte ‘ groene’ programma voor praktische ruimtelijke toepassingen, waarin cultuur en natuur in volmaakt evenwicht zijn en een heilzame werking hebben op het leven en de gemeenschap. Hij presenteert levensvatbare, duurzame alternatieven en laat bewoners, ambtenaren en projectontwikkelaars zien dat verandering mogelijk is. Hij maakt de publieke opinie bewust van de noodzaak om de leefomstandigheden van de miljoenen stadsbewoners te verbeteren. En hij presenteert de architectuur als een vorm van activisme, als aanjager van sociale veranderingen die een groenere toekomst kunnen verzekeren.”

Prins Claus Fonds

Al twintig jaar steunt het Prins Claus Fonds kunstenaars, kritische denkers, culturele organisaties, en erfgoedredders in gebieden waar de vrijheid van culturele expressie beperkt is. ZKH Prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds Bestuur reikt de prijzen op 15 december uit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.