Prinses Máxima Centrum geopend

Nieuws

Prinses Máxima Centrum geopend

Door: Petra Starink | 06-06-2018

In Utrecht is het Prinses Máxima Centrum officieel geopend. Het door LIAG ontworpen kinderoncologisch centrum is uniek in zijn aard en is met een oppervlakte van 45.000 m2 het grootste kinderoncologisch centrum in Europa.

Uniek exterieur en interieur

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie wil ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. De architectuur ervan draagt hieraan bij; het interieur en het exterieur zijn uniek. Er is een natuurlijk verloop tussen binnen en buiten, en tussen kinder- en onderzoekswereld gecreëerd. De hoofdroute door het gebouw is een ontmoetingsplaats voor kinderen, ouders en artsen.

Ontwerp gebasseerd op zorg

Ten grondslag aan het ontwerp van het Prinses Máxima Centrum lag ontwikkelingsgerichte zorg. Veel aandacht gaat uit naar het kind en het gezin. Dit resulteerde in een nieuwe opzet van het centrum. Voorbeeld hiervan zijn de ouder-kindkamers: een kamer voor het kind met daaraan aangesloten een kamer voor de ouders die met een schuifdeur verbonden is. Iedere kamer heeft tevens toegang tot een eigen buitenruimte. LIAG heeft deze ouder-kindkamers ontwikkeld in samenwerking met Kopvol.

Kleurrijke verbindingsbrug

Het gebouw ligt naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC. Een kleurrijke verbindingsbrug verbindt het Prinses Máxima Centrum met het WKZ zodat ze optimaal van elkaars faciliteiten gebruik kunnen maken. LIAG heeft hiervoor ook het ontwerp gemaakt.

Details van het gebouw

      • Het gevelpatroon is geïnspireerd op de beelden die ontstaan bij DNA-onderzoek, waarbij de gekleurde strepen vertaald zijn naar raamopeningen en ‘vinnen’ in de gevel.
      • Het gehele gebouw is als het ware gestoken in een gevarieerde witte jas. Loodrecht kijkend lijkt het gebouw helemaal wit, maar vanuit een andere positie ontstaat er een kleurrijk gevelbeeld, passend bij een gebouw voor kinderen.
      • Door de beperkte diepte van het gebouw, de daklichten en patio’s kan het daglicht tot ver in het gebouw doordringen.
      • De laboratoria zijn state of the art. Maximale integratie van inrichting, techniek en specifieke randvoorwaarden. Deze laboratoria zijn samen met de experts van de vakgebieden ontwikkeld.
      • De entreezijde ligt aan de universiteitszijde met OV en heeft een groots entree, open en uitnodigend. De andere zijde heeft groene hoven waar de aangrenzende natuur samen komt met het gebouw.

    Fotografie: Ronald Tilleman

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.