Prinses Máxima opent Haags Hopje

Prinses Máxima opent Haags Hopje

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-04-2010

Met een druk op de afstandsbediening opende Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden op 12 april het nieuwe Haagse Hopje in het Fakonahof in Den Haag. Dit buurthuis is o.a. gerealiseerd met behulp van subsidie uit het Oranje Fonds. Dit fonds, waar de Prinses beschermvrouwe van is, zet zich in voor het maatschappelijk welzijn en de sociale cohesie in Nederland. Deze koninklijke betrokkenheid vormde voor Queeste architecten een inspiratiebron bij het ontwerpen van een nieuw gezicht voor het Haagse Hopje.

Van zeecontainer naar gouden kroon
Het Haagse Hopje is al jaren een bekend fenomeen in de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag. Op 23 locaties wordt vanuit een zeecontainer speelgoed uitgeleend aan kinderen uit de buurt. De gemeente Den Haag heeft budget vrijgemaakt om op twee locaties een permanent buurthuis te bouwen. Het eerste nieuwe Haagse Hopje is die op het Fakonahof , een tweede zal in het Hannemanplantsoen medio mei in gebruik worden genomen. De verwachting is dat er in de nabije toekomst meer locaties zullen worden voorzien van een nieuw Haags Hopje.

Een nieuw gezicht voor het Haagse Hopje
Het ontwerp van Queeste architecten geeft vorm aan de vraag een nieuw Haags Hopje te ontwikkelen dat in ieder park of plantsoen tot zijn recht kan komen. Door de bergingen als losse volumes een eigen plek te geven was het mogelijk het Haagse Hopje uit te voeren als een alzijdig transparant gebouwtje. De ronde vorm en de goudkleur zijn geïnspireerd op een kroon. En geen kroon zonder kroonlijst: deze wordt gevormd door een abstract silhouette van kinderen die elkaars hand vasthouden en samen een kring vormen.

Rond de glazen puien zijn geperforeerde aluminium klapframes geplaatst. Als de frames opgetrokken zijn vormen deze luifels en wordt getoond dat het Hopje open en in gebruik is. Wanneer ’s nachts het Haagse Hopje is afgesloten en door de perforaties een schijnsel van licht naar buiten komt, functioneert zij als lampion. Zowel overdag als ’s nachts is het nieuwe Haagse Hopje een baken in de buurt!

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.