Print en bouw je eigen huis

Nieuws

Print en bouw je eigen huis

Door: Petra Starink | 18-03-2014

Zelf je eigen huis 3D printen en bouwen? Dat kan op 25 maart in de Meelfabriek in Leiden tijdens Open Wikihouse#1, een evenement waarbij professionals en belangstellende samenkomen om de praktijk en theorie van print en bouwen te beleven.

Wikihouse de vernieuwende  manier van ‘open source’ ontwerp en bouwen kreeg na de start van het project in Engeland snel gevolg in Nederland met de oprichting van Holland Wikihouse.  Rap (Rijnlands Architectuur Platform) omarmde dit Leidse initiatief en hun missie om het eerste Nederlandse Wikihouse prototype te ontwikkelen. Er is inmiddels een WikikhouseNL paviljoen gerealiseerd uit de Wikihouse database. Wat Wikihouse zo bijzonder maakt is dat het een ieder in staat stelt zelf een huis of een ruimte te ontwerpen, te downloaden en de onderdelen uit te zagen (op een computergestuurde freesmachine). De onderdelen kunnen zonder specialistische kennis en vaardigheden, en zonder schroeven en spijkers, samengevoegd worden tot een WikiHouse.

Bijeenkomsten over Wikihouse

RAP Leiden en Holland Wikihouse organiseren vier bijeenkomsten waarin aan de hand van een aantal thema’s , de makers samen met sprekers en publiek de ontwikkelingen  bespreken rondom zelfbouw, open-source, innovatie en bouw en ontwerp. In de eerste van 4 ‘open huizen’ wordt ingegaan op de logische vraag ‘Waarom Wikihouse?’ In drie korte presentaties wordt het publiek meegenomen in de wereld van 3D-geprint-bouwen, de Derde Industriële revolutie en open source ontwerp. Vincent Muller en Steve Swiggers van Holland Wikihouse introduceren het fenomeen Wikihouse, Astrid van Roij-Lubsen van de Waag Society gaat in op de maatschappelijke veranderingen die verbonden zijn aan de nieuwe technieken en Maaren Zeinstra van Kennisland geeft toelichting op de stand van zaken  rondom open source design en voor en nadelen van creative commons in de ontwerpwereld.

Het  programma wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.