Prismavormige Rensenhut van duurzaam zwart hout

Nieuws

Prismavormige Rensenhut van duurzaam zwart hout

Door: Petra Starink | 22-09-2021

De Rensenhut is een eerbetoon aan Jaap en Aleid Rensen, voormalige directie van het Noorder Dierenpark Emmen. De dierentuin sloot in 2015 en in 2016 werd het oude terrein heropend als stadspark. Voor de ontwikkeling van het Rensenpark werd een prijsvraag uitgeschreven. De Rensenhut, ontworpen door architect Rick Abelen werd door de vakjury als winnaar gekozen.

Multifunctioneel paviljoen

De Rensenhut is een eigentijds multifunctioneel paviljoen met een knipoog naar het roemruchte verleden van het voormalige dierenpark en biedt verschillende perspectieven voor de toekomst. De prismavormige hut vormt zich naar de ontwikkelingsvisie en haar omgeving qua vorm en materiaalgebruik. De vorm is het resultaat van een studie naar eenvoud in complexiteit.

Gevels bekleed met Shou Sugi Ban

Het materiaalgebruik zorgt voor een contrast tussen binnen en buiten. De zes gevels aan de buitenzijde zijn bekleed in Shou Sugi Ban, een van oorsprong Japanse techniek om hout te verduurzamen. Het hout wordt hierbij met vuur bewerkt. De binnenzijde is bekleed met warm larikshout. Op de glasplaat in een van de gevels is een intrigerend portret van het echtpaar opgenomen.

De Rensenhut biedt een nieuw perspectief op de ruimtelijke kwaliteit van het park. Naast een fysieke plek om te leren van de natuur zal de hut zich door haar bijzondere presentatie organisch ontwikkelen naar de programmering in het park. Het bouwwerk kan een plek worden voor mini-exposities en plaats bieden aan het verhaal van Jaap en Aleid Rensen.

Projectgegevens

Locatie: Rensenpark, Emmen
Programma: Multifunctioneel paviljoen
Status: Opgeleverd (1e prijs competitie)
Jaar: 2018-2021
Opdrachtgever: Jaap en Aleid Rensen, Gemeente Emmen
Architect: Abelen Architectuur
Constructeur: Goudstikker-de Vries
Begeleiding: Toolbox Emmen
Aannemer: P&B Houtbouw
Tuinaanleg: Koudenburg
Fotografie: Rein Oldenburger, P&B Houtbouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.