Pritzker Prize 2014 voor Shigeru Ban

Nieuws

Pritzker Prize 2014 voor Shigeru Ban

Door: Petra Starink | 25-03-2014

De Pritzker Architecture Prize 2014 wordt dit jaar  toegekend aan de Japanse architect Shigeru Ban. De 56-jarige architect krijgt de onderscheiding voor zijn elegante en vernieuwende projecten voor particuliere klanten en de inventieve manier waarop hij slachtoffers van natuurrampen die hun huis zijn kwijtgeraakt, te hulp is geschoten.

De architect ontwierp onder meer huizen van karton voor inwoners van de Japanse stad Kobe die in 1995 dakloos zijn  geraakt door de aardbeving die daar plaatsvond. In Europa is hij onder meer bekend door het museum Centre Pompidou in de Franse stad Metz. Hij ontwierp ook het Japanse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Hannover in 2000.
In 2002 bouwde Shigeru Ban in samenwerking met Octatube de Paperdome, een koepelvormig theater van kartonnen kokers geïnspireerd op de koepels van Buckminster Fuller. De Paperdome stond achtereenvolgens in IJburg Amsterdam en Leidsche Rijn Utrecht. In 2012 is de Paperdome gekocht door stadsdeel Amsterdam-Noord, om daar als tijdelijk theater te fungeren. Die plannen zijn afgeblazen en de dome bevindt zich nu in een opslag.

Aan de Pritzkerprijs is een bedrag van 100.000 dollar verbonden. Eerdere winnaars waren Richard Meier en Rem Koolhaas. Op 13 juni wordt de prijs uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Beeld: Japanse Paviljoen, Hanover, Shigeru Ban Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.