Pritzker Prize voor architect Arata Isozaki

Pritzker Prize voor architect Arata Isozaki

Nieuws
Door: Petra Starink | 11-03-2019

De 87-jarige Japanse architect Arata Isozaki krijgt de Prizker Prize 2019, onder meer voor het verbinden van oosterse en westerse architectuur in zijn werk. Hij heeft daarmee de dialoog tussen beide werelddelen bevorderd, meent de jury.

Architect Arata Isozaki

Isozaki studeerde in 1954 af aan de faculteit Bouwkunde van de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Tokio. Hij begon zijn loopbaan als leerling van Pritzker Prize Laureaat 2012 Kenzo Tange.

Eigen bureau

In 1963 begon hij zijn eigen bureau. Zijn vroege werk paste binnen het naoorlogse Japanse modernisme en hij liet zich inspireren door historische voorbeelden en stijlelementen uit Europa en de Verenigde Staten. Zijn gebouwen horen nooit duidelijk tot een bepaalde architectuurstijl. Zo wees hij in de jaren 60 associaties van zijn werk met het metabolisme zonder aarzeling af.

Bekende gebouwen

Bekende gebouwen van de Japanse architect zijn het Festival Plaza op Expo 70 in Osaka, het Museum of Contemporary Art in Los Angeles en de bibliotheek van Oita in Japan.

Eerdere winnaars Pritzker Prize

Isozaki is de 46e winnaar van de Pritzker Prize. Eerdere winnaars waren o.a. de Indiase architect Balkrishna Doshi, de Chileense architect Alejandro Aravena, de Duitse architect Frei Otto, de Japanse architect Shigeru Ban en de Zwitserse architect Peter Zumthor.

Pritzker Prize

De prijs dient om een levende architect of architecten te eren wiens gebouwd werk een combinatie toont van talent, visie en toewijding, die consequente en belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de mensheid en de gebouwde omgeving door middel van de kunst van de architectuur.
De prijs wordt ook wel de ‘nobelprijs van de architectuur’ genoem
De prijs bestaat uit $ 100.000 Amerikaanse dollars en een bronzen medaille.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.