Pritzker Prize voor Indiase architect Balkrishna Doshi

Pritzker Prize voor Indiase architect Balkrishna Doshi

Nieuws
Door: Petra Starink | 08-03-2018

De Indiase architect Balkrishna Doshi krijgt de Pritzker Architecture Prize 2018, de prijs die bekend staat als de Nobelprijs voor architectuur.

Esthetisch verantwoorde architectuur

De Indiase architect maakt er zijn levenszaak van om een esthetisch verantwoorde architectuur neer te zetten voor lagere sociale klasse. Hij heeft meer dan honderd gebouwen gebouwd die zijn investering in lokale materialen, sociale verandering en het milieu weerspiegelen.  Veel van zijn gebouwen staan in Chandigarh en Ahmedabad (o.a. de School voor Architectuur). Als student en jonge architect zelf, werkte Doshi met twee van de grote modernisten van de 20e eeuw: Le Corbusier en Louis Kahn.

‘Zijn architectuur is ernstig en nooit flashy. Ze volgt geen trends’, aldus het juryverslag. ‘Doshi was al vroeg gevoelig voor de context, wat zijn gebouwen uitgesproken duurzaam maakt.’

Lezing Balkrishna Doshi

Balkrishna Doshi is de eerste architect uit India die de onderscheiding krijgt. Op 16 mei geeft de architect een lezing in Toronto.

Eerdere winnaars Pritzker Prize Achitecture

Eerdere winnaars waren de Japanse architect Shigeru Ban in 2014, de Duitse architect Frei Otto in 2015, de Chileense architect Alejandro Aravena in 2016 , Rafael Aranda, Carme Pigem en Ramon Vialta, drie Spaanse architecten van het Catalaanse bureau RCR Arquitectes in 2017.
Meer informatie over de Pritzker Prize is hier te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.