Prix Becqué 2008 voor plan EMC Hoboken

Prix Becqué 2008 voor plan EMC Hoboken

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-12-2008

EMC Hoboken Interventie van Plein06 heeft de Prix becqué 2008 gewonnen als professionele inzending. De prijs is inmiddels uitgereikt. De eerste prijs voor inzendingen van Rotterdamse burgers is toegekend aan ‘Groene aders van Rotterdam’ van Ferdi Jansen en Lennaert van Capellenveen.

De Prix Becqué is vernoemd naar ingenieur en voormalig raadslid Rob Becqué en is bedoeld om duurzame en creatieve ontwerpen in de vrije ruimte te stimuleren. De Prix Becqué werd voor het eerst uitgereikt in 2001, het thema was toen ‘Wonen in combinatie met andere functies’.

De Waalhavenpolder van het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam was de winnaar van de Prix Becque 2001. Dit jaar is het thema in het kader van het Groenjaar ‘Gebouwde omgeving in combinatie met groen’. In het Groenjaar 2008 krijgt het Rotterdamse groen extra aandacht.

Deskundige jury
De 31 aanmeldingen van zowel professionals als Rotterdamse burgers zijn beoordeeld door een professionele jury bestaande uit juryvoorzitter Annemiek Fontein (hoofd Landschapsarchitectuur DS+V), Peter Aubert (voormalig Rotterdams gemeenteraadslid CDA), Alex Jager (JagerJanssen Architecten), Kern Thompson (B&W Next, portefeuille Wonen en Ruimtelijke Ordening) en Nora van der Wal (landschapsarchitect en projectleider Verborgen Tuinen).

EMC Hoboken Interventie
Het winnende plan EMC Hoboken Interventie van Plein06 grijpt in op de bestaande situatie rondom het Erasmus MC, gebruik makend van de bestaande terrassen en balkons. De jury koos dit voorstel tot winnend plan vanwege de creatieve manier waarop verschillende voorzieningen met elkaar verbonden worden, in combinatie met dubbel gebruik van (groene) ruimtes.

Ruimtes die nu niet of beperkt worden gebruikt, krijgen in dit plan een gebruiksfunctie terug. Er wordt op slimme wijze omgegaan met de op de locatie aanwezige infrastructuur, gebouwde en groene omgeving en er worden nieuwe verbindingen gelegd. De ingreep op de locatie van EMC Hoboken richt zich op een werkelijk probleem in de stad Rotterdam en biedt inspirerende oplossingsrichtingen voor verbetering.

Eervolle vermelding
Het project Parkboulevard Vierhavenstrip van Dura Vermeer krijgt een eervolle vermelding voor de herontwikkeling van een in onbruik geraakt rangeerterrein, gelegen aan de Vierhavenstraat,. In het gebied komen in het kader van die herontwikkeling verschillende soorten ruimte samen.

De jury vindt de Vierhavenstrip een goed voorbeeld van duurzaam, innovatief en dubbel ruimtegebruik en denkt dat het project de weg zal vrijmaken voor meer van dit soort creatieve oplossingen binnen en buiten Rotterdam.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.