Protest tegen glazen ingang monumentale bieb

Protest tegen glazen ingang monumentale bieb

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-03-2009

De nieuwe ingang van bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom leidt tot protest. De Vereniging Binnenstad maakt bij de gemeente Bergen op Zoom bezwaar tegen de geplande glazen pui die de entree moet vormen vanuit winkelgebied ’t Vierkantje. Dat schrijft het regionale dagblad BN De Stem.

De architect van de verbouwing, bureau Van Velzen La Feber Bonneur, had voor de benedenverdieping aan de Kortemeestraat een glazen voorzijde bedacht. Daarin komen elementen waarin delen van matglas de oude deuren- en ramenstructuur weergeven.

Cultuurhistorie
Gegeven het feit dat de bovenverdiepingen van het gebouw nog in oorspronkelijke staat zijn, maar het begane gronddeel jaren geleden al werd gesloopt, is de gekozen oplossing een fraaie, die bovendien naar het verleden verwijst, meent bibliotheekdirecteur Nanno Nanninga.

De Vereniging Binnenstad, opgericht ter bescherming van zichtbare cultuurhistorie in het stadshart, is dat totaal niet met hem eens. Ze heeft bezwaar aangetekend tegen verschillende vergunningen die nodig zijn voor de verbouwing. Eén bezwaarschrift werd al verworpen, maar vandaag is opnieuw een zitting bij de onafhankelijke bezwaarcommissie, waarin de vereniging opnieuw zal trachten de gemeente te bewegen de nieuwe ingang af te keuren.

Onlogisch
De pui zou niet in overeenstemming zijn met de welstandsnota van de gemeente Bergen op Zoom, waarin criteria staan voor verbouwingen aan historische panden. De Vereniging vindt glas een onlogische keuze en zou graag andere, duurzame materialen gebruikt zien.

De vroegere gevel exact reconstrueren is helemaal niet nodig, benadrukt de cultuurhistorische club. De architect zou wel andere keuzen moeten maken voor de opbouw van de gevel. Simpel gezegd: met zo’n brede glazen strook er zit niks verticaals meer in.

De voormalige dierenwinkel aan de Kortemeestraat, die straks de ingang van de bibliotheek wordt, is een gemeentelijk monument en maakt deel uit van beschermd stadsgezicht. De achterzijde van het pand grenst aan de huidige bibliotheek in Het Markiezenhof. Die muur wordt straks doorgebroken. Uitstel van de geplande opleverdatum zorgde eerder voor onmin tussen de gemeente en bibliotheekdirectie.

Bron: BN De Stem

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.