Publiek straatfeest in Rotterdam Centrum

Publiek straatfeest in Rotterdam Centrum

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-02-2010

Een spontaan feest op straat in hartje winter? Afgelopen vrijdagnacht opende de Bucky Bar, een tijdelijk publiek gebouw ontworpen door DUS architecten. Als bij toverslag stond de koepelbar, geheel gemaakt van paraplu’s, om een lantaarnpaal langs de Witte de With in Rotterdam centrum. De volledig uitgeruste bar, compleet met DJ en drank, werd ter plekke gebouwd. Ca. 300 bezoekers dansten onder paraplu’s, tot om 2 uur ‘s nachts de politie het feest opdoekte, er was immers geen vergunning.

Bezoekers werden opgeroepen om op vrijdagavond om 22;00 uur naar de kruising Witte de With / Schiedamsevest te komen met paraplu’s en daar zelf bij te dragen aan het spontane gebouw. Aldaar barstte om stipt 22:00 uur, ondanks de kou, een waar straatfeest los waar jong oud, toevallige passanten en architecten met elkaar dansten. Paraplus werden aan elkaar geregen en zo ontstond een grote overkoepeling, waardoor zelfs een spatje regen niet deerde.

De Bucky Bar maakt onderdeel uit van een vijftal ongevraagde positieve adviezen voor de stad, die DUS architecten i.s.m. SUA (Studio for Unsolicited Architecture) plakten op billboards van bestaande bouwprojecten in de Rotterdamse binnenstad.

Eerste in de serie adviezen, de Bucky Bar, is gerealiseerd op 19 februari 2010. Een spontaan publiek gebouw gemaakt van het basismateriaal voor individuele, persoonlijke beschutting: paraplu’s. Buckminster Fuller geloofde met z’n domes in een minimaal gebruik van materiaal en energie voor een duurzamere toekomst, zou een dome van paraplu’s kunnen leiden tot een meer sociaal duurzame toekomst? De Bucky Bar is een maquette schaal 1 op 1 die dit test. Een spontaan publiek gebouw dat de potentie van architectuur als middel voor impulsieve bijeenkomsten, beschutting, debat en feesten onderzoekt. Quote van de avond: “Wanneer is het volgende feest?!”

De Bucky Bar is een project van DUS architecten i.s.m. de Studio for Unsolicited Architecture en hangt samen met de lancering van de opening van de “Architectuur als Noodzaak” tentoonstelling in het Nederlands Architectuur Insitituut (NAi).

Bucky Bar

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.