PV-elementen op monumenten

Actualiteiten, Nieuws

PV-elementen op monumenten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-01-2022

Op dit moment is het in de meeste gemeenten nog niet toegestaan om binnen beschermde gebieden PV-panelen te plaatsen die zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Tot moet ook Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn en ontstaan er dus dilemma’s. Platform Pointer maakte hierover een korte documentaire waaruit onder meer blijkt dat een op de vijf gemeenten van plan is deze regels te versoepelen.

Op de website van de Erfgoedstem is te lezen dat onderzoeksjournalisten van platform Pointer met een aantal huizenbezitters in Nederland spraken die graag zouden verduurzamen. Omdat hun huis staat in een beschermd stads- of dorpsgezicht staat, is het echter niet toegestaan PV-panelen te plaatsen.

Straks staan we onder water

Professor Jan Rotmans, professor in duurzame transitie meent dat mooie plekken juiste een voorbeeldfunctie hebben. ‘Leg de Dam in Amsterdam vol zonnepanelen’, meent hij. ‘Straks staan we allemaal onder water, maar dan hebben we wel een mooi daklandschap. Wat hebben we daar dan aan? Gemeenten zouden het juist moeten stimuleren dat mensen hun dak vol leggen met zonnepanelen en hun regels moeten verruimen. En zéker in het beschermde stadsgezicht.’

De journalisten van Pointer spreken ook met een aantal wethouders. Zij geven aan dat de regels wel vrij ouderwets zijn, maar dat aanpassen lang duurt. Toch moet er ook een balans zijn tussen verduurzaming en schoonheid. Je kan niet alles zomaar toelaten. Volgens een adviseur van Erfgoed Deventer is de ‘skyline’ van de stad simpelweg te mooi voor zonnepanelen.

Net ‘OF’ maar ‘EN’

Op basis van de verschillende uitspraken stelt Pointer de vraag centraal: ‘Wat willen gemeenten nou? Verduurzamen, of vooral mooi zijn?’ Of kan het allebei? Op het nieuwsplatform Binnenlands Bestuur betoogt Flip ten Cate van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit dat de documentaire van Pointer een valse tegenstelling laat zien: óf je bent voor zonnepanelen óf je bent voor mooi en behoud van cultureel erfgoed.

“Duurzaamheidsmaatregelen bij monumenten of in beschermde stadsgezichten zijn prima mogelijk”, betoogt Ten Cate. “Maar goedkope Chinese zonnepanelen die een standaardmaat hebben en niet aangepast kunnen worden aan de dakvorm maken Nederland ‘lelijker’, meent hij. En als duurzaamheidsmaatregelen Nederland lelijker gaan maken dan is de duurzaamheidsweg doodlopend en gaan we het niet halen. De zoektocht moet gaan over: hoe kun je Nederland verduurzamen én mooier maken?”

Bron: De Erfgoedstem

Afbeeldingen: Pixabay.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.