QO Amsterdam wint publieksprijs Frame Awards

Nieuws

QO Amsterdam wint publieksprijs Frame Awards

Door: Petra Starink | 21-02-2019

QO Amsterdam ontworpen door Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter Architects heeft de publieksprijs gewonnen in de categorie “sustainability” van de internationale FRAME Awards. Het QO ligt in het Amstelkwartier en is een duurzaam hotel waarin luxe gecombineerd wordt met circulariteit.

Innovatieve bewegende gevel

Een van de meest zichtbare circulaire elementen van het 21 verdiepingen tellende ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit 1638 bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft. Deze revolutionaire klimaatbeheersing zorgt voor ruim 40% minder energieverbruik voor verwarming en koeling.

Kas op het dak

Zeventig meter onder de grond bevindt zich het energieopslagsysteem van het hotel, dat verwarmd water uit de zomermaanden opslaat en gebruikt om het hotel op te warmen wanneer de temperatuur daalt. Daarnaast zorgt een raampartij van vloer tot plafond en het feit dat alle installaties in het midden van het gebouw geplaatst zijn ervoor dat ruim 80% van de lichtvoorziening in het gebouw van natuurlijk daglicht komt en er met name overdag minimale elektrische verlichting behoeft. De kas op het dak van het hotel maakt gebruik van nieuwe technologieën en combineert deze met principes uit de natuur om groenten en fruit te verbouwen en vissen te kweken. Zo wordt er een aquaponics systeem toegepast waarin planten en vissen gezamenlijk worden gekweekt in een circulerend ecosysteem.

Design en realisatie

In opdracht van Amstelside hebben Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects en Arup samengewerkt aan het concept en ontwerp voor QO Amsterdam. TBIondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het hotel en 4Building is als projectmanager betrokken bij het project. De 288 hotelkamers, waaronder 12 suites, zijn ontworpen door Conran and Partners uit Londen. TANK is verantwoordelijk voor het interieur van het restaurant, de bars en de publieke ruimtes.

Gebouwd volgens duurzaamheidssysteem

QO Amsterdam is gebouwd volgens het internationale duurzaamheidssysteem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) en streeft naar een LEED Platinum classificering.

Fotografie: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.