Quist Wintermans ontwerpt brug Zwolle

Quist Wintermans ontwerpt brug Zwolle

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-09-2007

De nieuwe spoorbrugbrug over de IJsel bij Zwolle wordt rood en is ontworpen door Quist Wintermans Architekten. De spoorbrug zal worden gebouwd door de combinatie Welling/Züblin/Donges.

De aanneemcombinatie was één van de vijf deelnemers in de aanbestedingsprocedure voor het ontwerpen en de bouw van de brug. Het winnende ontwerp voldoet aan de criteria die aan de brug werden gesteld, zoals inpassing in het rivierenlandschap en een overspanning van dijk tot dijk van circa een kilometer.

Het concept omvat een traditionele spoorbrug met een eigentijdse constructie en vormgeving. De rode kleur van de brug versterkt het ontwerp en sluit aan bij een internationale traditie van bruggen.

De nieuwe brug wordt stiller dan de huidige spoorbrug. De huidige brug is van staal, de nieuwe bestaat uit een combinatie van beton en staal en is daardoor geluidsarmer. Op het brugdek van beton ligt het spoor straks in een bed van stenen.

De aanbiedingen zijn in twee rondes beoordeeld door een team professionals van – onder meer – de gemeenten Hattem en Zwolle en ProRail. Hierbij telde het ontwerp voor zestig procent en de prijs voor veertig procent. De definitieve keuze voor het ontwerp is overgenomen door een speciaal samenwerkingsverband van wethouders van de gemeente Hattem en Zwolle en de spoorbouwmeester.

De nieuwe brug zal naar verwachting gereed zijn in de tweede helft van 2010.

Bron: ProRail

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.