Reactivate! en radicale lokaliteit in Maastricht

Nieuws

Reactivate! en radicale lokaliteit in Maastricht

Door: Jacqueline Knudsen | 03-07-2013

In juni opende Bureau Europa in Maastricht voor het eerst zijn deuren in de Timmerfabriek met de drieledige tentoonstelling: ‘Radicale Lokaliteit; actueel potentieel’. Deze tentoonstellingsmanifestatie onderzoekt t/m 5 augustus de betekenis van het lokale en de rol van architectuur in onze globaliserende wereld.
‘Radicale Lokaliteit; actueel potentieel’ bestaat uit drie onderdelen: Reactivate! over vernieuwers in de Nederlandse architectuur, Radicale Lokaliteit over de krachten achter de stedelijke veranderingen in Maastricht, en het werklokaal, een essay over globaliteit versus lokaliteit.

Reactivate! Vernieuwers van de Nederlandse Architectuur: Conceptueel, Betrokken en Pragmatisch.
De groepstentoonstelling Reactivate! is een samenwerkingsproject met Indira van ’t Klooster, die voor ArchitectuurNL jarenlang jonge architectenbureaus interviewde. Deze interviews vormen de basis van de publicatie Reactivate! Vernieuwers in van de Nederlandse architectuur .
Jonge bureaus zijn maatschappelijk geëngageerd en hebben een open en flexibele ontwerphouding. De ambitie om invloed op hun omgeving uit te oefenen en ‘iets te doen!’ vertaalt zich in een pragmatisch maar doelbewust acteren, waarmee de grenzen van de discipline worden geherdefinieerd. Ze zijn zelf- en mediabewust en hebben relatief weinig structurele lasten. Binnen dit morele en financiële kader zoeken ze naar nieuwe pijlers en het maatschappelijk draagvlak voor hun discipline en hun eigen positie daarbinnen.
De hedendaagse praktijk kenmerkt zich door social engineering, performatieve stedenbouw & open plan proces, nieuwe ambacht & technologie, duurzaamheid & ecologie, re-upcycle van materialen, alternatieve verdienmodellen, creative commons en tijdelijkheid als gegeven. Stuk voor stuk voorbeelden van nieuwe samenwerkingsstructuren, nieuwe instrumenten voor financieringsconstructies, productontwikkeling voor zelfbouwers, gekoppelde energie en materiaalstromen en sociale vernieuwing, al dan niet in leegstaande panden of braakliggende terreinen.
Tentoonstellingsontwerp (foto): Maurer United Architects

Radicale Lokaliteit: Canon Maastricht
Tim Prins (Maastricht-LAB) onderzoekt de diachroniek van de Maastrichtse planologie en wat de drijvende krachten zijn achter een veranderende stad. Hoe historische ontwikkelingen zoals industrialisatie (en de migratie van het productieproces) hun weerslag hebben gehad op de gebouwde omgeving, de gebiedsontwikkeling en de structuurvisies voor Maastricht. Belvédère is één van de casestudy’s. Wat waren de plannen voor dit gebied en vooruitkijkend: welke waarden uit het verleden bieden een mogelijk perspectief voor toekomstige ontwikkelingen?

Het werklokaal
Onderzoeksbureau MONNIK reageert op de tekst ‘Towards a Critical Regionalism, Six Points for an Architecture of Resistance’ van achitectuurcriticus Kenneth Frampton. Monnik introduceert ‘Het werklokaal’, een reactie op Frampton’s essay over architectuur in een globaliserende wereld en onderzoekt hoe we door de lens van arbeid onze relatie tot het lokale zouden kunnen herontdekken. Betekenis, vorm en handeling zijn los geraakt van elkaar. Wat gebeurt er als we deze weer bij elkaar brengen? Hun onderzoek vormt een langere programmalijn bij Bureau Europa maar voor Radical Locality vertaalt het zich in een essay over arbeidsdeling en -specialisatie, en betekeniscreatie.

Waar? Boschstraat 9, 6211 AS Maastricht
Wanneer? t/m 5 augustus 2013, wo t/m zo 11 – 17 uur
Meer infoBureau Europa (v/h NAi Maastricht)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.