Transformatie van kantoor naar Zwemcentrum Rotterdam

Nieuws

Transformatie van kantoor naar Zwemcentrum Rotterdam

Door: Petra Starink | 26-02-2018

Kraaijvanger Architects heeft het ontwerp gemaakt voor de transformatie van het voormalige deelgemeentekantoor van Rotterdam Zuid naar een multifunctioneel zwembad. Het gebouw blijft aan de buitenkant herkenbaar voor de wijk omdat in het ontwerp bestaande karakteristieke delen in stand gehouden zijn tussen nieuwe gedeeltes. Door een combinatie van winkels en horeca  in de plint van het gebouw brengt het Zwemcentrum Rotterdam levendigheid in het Hart van Zuid.

Transformatie

Het Zwemcentrum Rotterdam is onderdeel van het Sportbedrijf Rotterdam en is een primeur voor gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Gemeente Rotterdam, consortium Hart van Zuid (Ballast Nedam en Heijmans) en Kraaijvanger Architects werkten nauw samen bij de realisatie van het zwemcentrum.

Gevel duurzaam gerenoveerd

De bestaande gevel van het deelgemeentekantoor is duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden. De gevel van de uitbreiding bestaat uit ramen met verschillende groottes. De nieuwe gevel is geïnspireerd op de bestaande gevel van het stadsdeelkantoor en de stoere industriële architectuur van Rotterdam-Zuid. Dit is te zien aan het ritme, de kleurstelling en de dieptewerking. Het gebouw wordt hierdoor één geheel.

Beweegbare bodems in Zwemcentrum Rotterdam

Het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam bestaat uit twee zwemzalen: een 25 meter doelgroepbad met een intieme en badhuisachtige sfeer en een 50 meter wedstrijdbad met een sportieve sfeer. Door middel van beweegbare bodems zijn beide baden multifunctioneel. Bij het 50-meter-bad is een tribune aanwezig waardoor er bij evenementen tot 1000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Een glazen wand verbindt de twee baden.

Ontwerp van Kraaijvanger Architects

Door het ontwerp van Kraaijvanger is het voormalige GG & GD- en later stadsdeelkantoor,  getransformeerd tot het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam. Het naastgelegen Zwembad Charlois voldeed niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en op dat moment stond het deelgemeentekantoor deels leeg. Het consortium stelde daarom tijdens de tenderfase voor het deelgemeentekantoor te transformeren tot zwembad. Het Transformatieproject is onderdeel van het project Hart van Zuid en is in 2016 gestart.

Ontwerp: 2014
Bouwperiode: 2016/2017
Opdrachtgever: Consortium Ballast Nedam & Heijmans
Team: Vincent van der Meulen, Joost Esschendal, Jan-Hein Franken, Laurence Meulman, Bart van der Werf, Eveline Withagen
GFA: 15.225 m²
Fotografie: Ronald Tilleman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.