Rapp+Rapp architect Centrale Bibliotheek Utrecht

Rapp+Rapp architect Centrale Bibliotheek Utrecht

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-07-2008

Architectenbureau Rapp+Rapp ontwerpt de nieuwe ‘Bibliotheek ++’ naast Utrecht Centraal. Na de zomer wordt de visie verder uitgewerkt tot schetsontwerp. Gebruikers kunnen naar verwachting vanaf eind 2012 terecht in het nieuwe gebouw.

Het architectenbureau Rapp+Rapp bleek op alle beoordelingspunten van de gevraagde visie het meest overtuigend. Het juryrapport zegt hierover: “Rapp+Rapp laat zien dat ze de complexe puzzel kunnen oplossen. Niet door te beginnen met een aanlokkelijke schets of een verleidelijke buitenkant, maar door de meest wezenlijke gebruikswensen punt voor punt te analyseren en in een aansprekende, bruikbare vorm te vertalen. Analyse en verbeelding gaan hierbij hand in hand.”

De gemeente wilde het publiek al in vroeg stadium informeren en betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe bibliotheek. Uit de reacties bleek dat het publiek de schets van Rapp+Rapp nog wat te donker en somber vindt, hier zal de architect bij de uitwerking van het ontwerp extra op letten.

Multifunctioneel
Verschillende functies in gebouw leiden tot synergie Het nieuwe gebouw wordt geen klassiek ‘bewaarhuis van boeken’. Door de toevoeging van verschillende culturele organisaties zoals Artplex (filmgerelateerd uitgaan), Kunstuitleen en mogelijk het Utrechts Centrum voor de Kunsten wordt het dè plek in Utrecht voor informatie, verdieping, ontspanning en ontmoeting.

De gebruiker kan hier nog steeds boeken, cd’s en kunst lenen, maar ook gamen, een lezing of debat bijwonen, een film kijken, een kop koffie drinken of een hapje eten. Ook biedt het gebouw ruimte aan circa 120 appartementen, parkeergelegenheid en fietsenstallingen.

Ov dóór gebouw heen
Het nieuwe gebouw komt aan het Smakkelaarsveld te liggen, de bussen en mogelijk de trams rijden straks letterlijk dóór het gebouw heen.

Het Smakkerlaarsveld wordt helemaal opnieuw ingericht. Het wordt een levendige, groene en open ruimte. Het water langs het Smakkelaarsveld, de Leidsche Rijn, komt in verbinding te staan met de herstelde Catharijnesingel. Vanaf het terras aan het water zie je bootjes die richting binnenstad of Munt varen. De herinrichting van het Smakkelaarsveld gaat in nauwe samenwerking met de architect van de ‘Bibliotheek++’.

Andere visies
Zeven architectenbureaus hadden hun visie op de nieuwe ‘Bibliotheek++’ uitgewerkt: B.I.G., 3XN, Claus en Kaan, VMX, Rapp+Rapp, SeARCH en DOK architecten. De jury, onder aanvoering van de bekende architect en voormalig bouwmeester van Vlaanderen, Bob van Reeth, hebben de visies grondig bestudeerd.

19-08-2008: Andere architect nieuwe bibliotheek Utrecht

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.