Rapp+Rapp naar rechter voor Bibliotheek++

Rapp+Rapp naar rechter voor Bibliotheek++

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-11-2008

Architectenbureau Rapp+Rapp stapt alsnog naar de rechter om zijn ontwerp voor de Utrechtse bibliotheek van de toekomst (zie foto) te mogen uitvoeren. Rapp+Rapp kreeg de opdracht aanvankelijk toegewezen, maar dat bleek een fout van de gemeente.

Zeven architectenbureaus dienden hun visie in voor de Bibliotheek++ die aan het Smakkelaarsveld moet verrijzen. Kosten: 50 miljoen euro. Juryfavoriet Rapp+Rapp kwam als winnaar uit de bus. Na herstel van een rekenfout van het gemeentelijk bureau aanbestedingen bleek afgelopen zomer dat niet Rapp+Rapp, maar VMX Architecten de opdracht krijgt.

Kortgeding
“De gemeente denkt misschien dat het allemaal een beetje is weggeëbd en het zich vanzelf wel oplost, maar dan heeft ze een verkeerd beeld,” zegt Christiaan Rapp van Rapp+Rapp. “We staan aan de vooravond van een kortgeding.”

Rapp wil onrechtmatige onderhandelingen van de gemeente met VMX Architecten aanvechten óf het moment afwachten dat die partij de opdracht formeel krijgt toegeschoven.

Audit
Het architectenbureau voelt zich gesteund door het rapport dat de controleurs van een gemeentelijke auditdienst onlangs uitbrachten over de kwestie.

Die controleurs oordeelden over de bibliotheekverkiezing, dat niemand heeft gecontroleerd of de gegevens die in de computer werden gezet wel klopten. Tenminste, er zijn geen documenten waaruit blijkt dat er een controle heeft plaatsgevonden op de puntentelling.

Objectief
Ook op de rest van de procedure heeft de dienst wel wat aan te merken. Die blinkt niet uit in transparantie, zo luidde de conclusie. “Terwijl objectiviteit en transparantie twee van de drie heilige zaken zijn, als het gaat om Europese aanbestedingen,” zegt Rapp. “Ik denk dat dat ook voor een rechter behoorlijk zwaar weegt.”

Volgens gemeentewoordvoerster Natalja Talitsch lopen nu gesprekken met VMX Architecten over de verdere procedure. Naar verwachting beslist de gemeente binnen enkele weken of VMX de voorlopige gunning, ofwel de opdracht, krijgt.

De gemeente zegt de actie van het architectenbureau te begrijpen, maar gaat ervan uit dat ze volgens de regels handelt. Rapp+Rapp betreurt het verloop van de kwestie.

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.