RAU ontwerpt sporthal Zeeburgereiland

RAU ontwerpt sporthal Zeeburgereiland

Nieuws
Door: Petra Starink | 07-03-2016

Zeeburgereiland AmsterdamArchitectenbureau RAU gaat de sporthal ontwerpen die in de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland in Amsterdam komt te staan. Bij het ontwerp wordt zoveel mogelijk ingezet op een slim en bouwtechnisch ontwerp, zodat het gebouw zo weinig mogelijk energie gebruikt, bijvoorbeeld door rekening te houden met de oriëntatie van het gebouw ten opzichte van de zon en er gebruik gemaakt kan worden van zonne-energie en warmte.

Deelbare hal

De sporthal op Zeeburgereiland wordt gebouwd in nauwe samenwerking met IJburg College 2 en het Stelle College. De scholen waren betrokken bij de selectieprocedure van het architectenbureau. Beide scholen ontwikkelen op dit moment nieuwbouw nabij de locatie van de nieuwe sporthal. De leerlingen zijn overdag de vaste gebruikers van de sporthal en daarnaast zal de sporthal gebruikt worden door diverse sportverenigingen. De sporthal zal een grote in drieën deelbare hal en een losse gymzaal krijgen. De sporthal komt tussen de bestaande silo’s en de nieuw te realiseren sportvelden en urban sport zone. De gebruikers van de sportvelden kunnen ook gebruik maken van de kantine en de kleedkamers in de sporthal.

Verduurzaming van de hoofdstad

De gemeenteraad van Amsterdam heeft de ‘Agenda Duurzaamheid’ vastgesteld, waarmee zij de verduurzaming van de hoofdstad wil versnellen. Daarin is onder andere de ambitie opgenomen om sportaccommodaties te verduurzamen en in te zetten op energieneutrale gebouwen. Dit betekent dat bij het ontwerp van de sporthal zo veel mogelijk wordt ingezet op een slim en bouwtechnisch goed ontwerp, zodat het gebouw zo weinig mogelijk energie zal gebruiken. Bijvoorbeeld door rekening te houden met de oriëntatie van het gebouw ten opzichte van de zon, zodat gebruikt gemaakt kan worden van zonnewarmte en -energie. Ook in de materiaalkeuze wordt rekening gehouden met ‘eerlijke’, duurzame materialen die onderhoudsarm, goed te reinigen en zoveel mogelijk stoot- en krasvast zijn.

Circulair bouwen

Het Amsterdamse architectenbureau RAU werd door de gemeente Amsterdam uitgekozen omdat zij een duidelijke visie hebben op duurzaamheid en zich onderscheiden door in te zetten op circulair bouwen. Met de keuze voor RAU laat de gemeente zien dat zij haar duurzame ambities ook daadwerkelijk in eigen gebouwen probeert te realiseren.

Foto: Gemeente Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.