Rau past kolomactivering toe in campus

Rau past kolomactivering toe in campus

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-12-2008

In Utrecht wordt begonnen met de bouw van het Centraal College. Technisch kenmerkt het gebouw van architectenbureau RAU uit Amsterdam zich door zijn meervoudig geactiveerde kolommen.

Zo fungeren de kolommen niet alleen als draagconstructie van het gebouw, maar verzorgen ook de ventilatie, verwarming, koeling, elektrische bedrading en kabels voor dataverkeer van het gebouw.

Flexibel
Door de technische infrastructuur in de draagconstructie op te nemen wordt het gebouw bijna volledig flexibel indeelbaar en kunnen wanden makkelijk worden verplaatst. Zo kan de school in toekomst bijna zonder kosten en moeite op veranderende behoeftes inspelen.

De geactiveerde kolommen zijn een primeur in het Centraal College en zijn door RAU in samenwerking met Grontmij Technical Management en JVZ Deventer ontwikkeld.

Identiteit
Het Centraal College telt 900 leerlingen. RAU schuift met zijn ontwerp voor de school de leerling als individu naar voren. Centraal College is vormgegeven als een onderwijscampus met drie clusters gegroepeerd rond de transparante entreehal.

De leerlingen worden naar vakgebied verdeeld over de clusters. Elk cluster kan zijn eigen identiteit aannemen. Een leerling is dan niet meer een uit de groep van 900, maar een uit het cluster en wordt daardoor zichtbaarder.

De bouw zal in het voorjaar van 2009 beginnen. De oplevering staat gepland voor de tweede helft van 2010.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.