Rau presenteert nieuw gemeentehuis Coevorden

Rau presenteert nieuw gemeentehuis Coevorden

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-03-2008

De Amsterdamse architect Thomas Rau presenteerde vanavond in De Nieuwe Veste het bijna definitieve ontwerp van het nieuwe gemeentehuis van Coevorden. Vrijwel alles ging volgens Rau op de kop, bijna alles is naar zijn mening weer op de juiste plek terechtgekomen. Opmerkelijk detail: wat de welstandscommissie betreft mogen de oude geveltjes van drukkerij Van Herpe en de bloemist verdwijnen.

Lichaamswarmte
Een flinke draai aan de thermostaat is straks niet noodzakelijk om de temperatuur in het nieuwe gemeentehuis van Coevorden te laten stijgen. Des te meer mensen er binnen zijn, des te warmer het wordt. Theoretisch althans.

Architect Thomas Rau maakt voor het juiste binnenklimaat namelijk gebruik van de gebruikers van het gebouw. Alle gebruikers van het gebouw produceren lichaamswarmte. Via leidingen wordt die warmte over het gebouw verdeeld.

Koelwater van toilet
Dit systeem is volgens Rau 80 procent van het jaar toereikend om het binnenklimaat te reguleren. Om te koelen wordt ook weer gebruik gemaakt van dezelfde mensen. Het gebouw huisvest straks zo’n tweehonderd personen, die gemiddeld vier keer per dag naar de wc gaan. In totaal verbruiken zij dagelijks daarmee volgens Rau 6500 liter drinkwater. Genoeg om het gebouw met dit van oorsprong koude water te koelen, voordat het voor de wc gebruikt wordt.

Vesting
Aan de kant van de weg het Kasteel heeft het gebouw het karakter van vesting behouden. Iedere architect moest zich houden aan de opdracht de oude panden van drukkerij Van Herpe en de bloemist te integreren in de nieuwbouw. Onlangs werd duidelijk dat de gevels van die panden vanwege de slechte staat afgebroken moeten worden. De gemeente Coevorden wil nu de gevels opnieuw opbouwen, al dan niet met gebruikmaking van hetzelfde materiaal.

Aan de kant van de Markt komt het grand café, met daarboven de raadzaal die tevens fungeert als theater. Aan de kant van de Weeshuisweide heeft het gebouw allerminst het karakter van vesting. Vanwege al het glas aan deze kant is het gebouw hier juist transparant. Gesloten is het gebouw weer aan de zijde van het huidige gemeentehuis en Het Kasteel. In dit deel komt CQ Centrum voor de Kunsten.

Volgens plan moet het gebouw in oktober 2009 klaar zijn.

Bron: Dagblad van het Noorden

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.