RAU wint internationale prijsvraag

RAU wint internationale prijsvraag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-09-2007

Architectenbureau RAU heeft in een sterk bezet veld de internationale prijsvraag voor een kantorencomplex met sociale woningbouw te Lyon gewonnen met een ontwerp dat in vormgeving en duurzaamheid meer dan de gevraagde standaard neerzet.

In het Carré de Soie te Lyon huisde vroeger de zijde-industrie. Nu komt er een nieuwe voorbeeldwijk. Bestaande woningbouw wordt gesloopt en maakt plaats voor een duurzaam stedenbouwkundig concept.

De hoge ambities van Lyon moeten tastbaar gemaakt worden in een voorbeeldproject voor de toepassing van duurzame technieken en laag energieverbruik. Een gezichtsbepalend kantoorpand met winkelcentrum, een parkeergarage en 92 sociale woningbouw appartementen worden maatgevend voor het stadsdeel als geheel.

Winnend ontwerp
Het winnende ontwerp van RAU zet in op meerdere fronten. Duurzaam materiaalgebruik zoals gevels uit gerecycled glas en gerecycled glasvezelversterkt beton. Een laag energieverbruik, uitsluitend gebruikmakend van oneindige energiebronnen en zelf opgewekte energie. Om zo dicht mogelijk te komen bij het zelfopgelegde doel: een geheel zelfvoorzienend en op eigen kracht CO2-neutraal ontwerp.

Het ontwerp kwam tot stand in een integraal ontwerpproces. RAU werkte samen met twee Franse partners, SOHO architecture & urbanisme installatietechnische bureau ITF. Het resultaat is een synergie tussen stedenbouw, architectuur en installatietechniek: volumeverdeling, gevels, maaiveld en de daken zijn ontworpen met het oog op hun stedenbouwkundige positie, hun architectonische waarde én hun energetische inbreng.

Bron: RAU

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.