Realisatie Spuiforum weer stap verder

Nieuws

Realisatie Spuiforum weer stap verder

Door: Jacqueline Knudsen | 18-06-2013

De partners in het Spuiforum hebben overeenstemming bereikt over de realisatie van dit theater. Het voorlopig ontwerp is klaar, de begroting blijft binnen de € 181,1 miljoen en de exploitatie is doorgerekend en haalbaar. De voorstellen van het college worden ter besluitvorming aan de raad voorgelegd zodat de raad nog voor de zomer een beslissing kan nemen.
Met de aanpassing van het ontwerp en de doorrekening wordt voldaan aan de voorwaarden die de gemeenteraad in november 2012 heeft gesteld. Daarnaast is er overeenstemming bereikt met de culturele instellingen over een langjarig verblijf in het Spuiforum én een tijdelijk onderkomen in de Scheveningse haven. De samenwerking tussen de partners is donderdag 13 juni bekrachtigd in een overeenkomst.
Het voorlopig ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten, is in samenspraak met de instellingen sterk verbeterd. Niet alleen logistiek maar ook in capaciteit. Zo biedt de concertzaal straks ruimte aan maximaal 2500 bezoekers.

Zuiderstrandtheater Scheveningen

Om de bouw van het Spuiforum mogelijk te maken, verhuizen het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en het Dans- en Muziekcentrum Den Haag naar een tijdelijk theater op het Norfolkterrein. De locatie in de Scheveningse haven bleek na een uitgebreide locatiestudie het meest geschikt.
Het theater biedt plaats aan zo’n 1000 bezoekers en krijgt een toepasselijke werknaam: het Zuiderstrandtheater. Het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en het Dans- en Muziekcentrum Den Haag verzorgen vanaf september 2014 hier hun voorstellingen. Bij de bouw wordt op de kosten bespaard door zoveel mogelijk materiaal van de huidige theaters te hergebruiken.
De komende maanden wordt het ontwerp van het Zuiderstrandtheater in samenspraak met de culturele instellingen en belanghebbenden uit Scheveningen verder uitgewerkt. Bij de uitwerking wordt nadrukkelijk gelet op de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het gebied.

Sloop start eind 2014

De voorstellen van het college worden ter besluitvorming aan de raad voorgelegd zodat de raad nog voor de zomer een beslissing kan nemen. Eind 2013 start de bouw van het Zuiderstrandtheater op het Norfolkterrein. Najaar 2014 verhuizen de instellingen naar Scheveningen. De sloop van de Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater start eind 2014. In 2018 moet het Spuiforum klaar zijn voor de eerste bezoekers.

Over de achtergronden en voorgeschiedenis van het Spuiforum schreef Leo Oorschot voor ArchitectuurNL 03-2013 een artikel, zie bijlage.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.